Boala care nu mai sperie pe nimeni dar umple spitalele: „Pentru că nu mai respectă nimeni nimic”

Boala care nu mai sperie pe nimeni dar umple spitalele: „Pentru că nu mai respectă nimeni nimic”
Sursa Foto: Freepik

Spitalele și cabinetele medicilor sunt asaltate de pacienții care se prezintă cu simptomatologie respiratorie și sunt diagnosticați cu COVID-19. „Numărul va continua să crească, pentru că nu mai respectă nimeni nimic”, spune revoltat un medic de familie.

Contagiozitatea este foarte ridicată, spun medicii

În ultima săptămână, în România s-au înregistrat 5.370 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 55,8% mai multe față de săptămâna precedentă, după cum arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.

Deși formele de boală nu sunt grave, contagiozitatea este foarte ridicată, spun medicii, iar pericolul este ca virusul să ajungă la pacienți care suferă de alte boli și pentru care „banala viroză” poate fi chiar fatală.

Creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri, spun medicii, are explicație simplă. „Nu se mai respectă nimic. Ne-a fost frică în pandemie, acum nu ne mai e”, spune medicul de familie Viorel Rădulescu. Sunt pacienți care au fost testați și care știu că au virusul, dar care nici măcar nu anunță, potrivit Adevărul.

Medicul de familie poate prescrie concediu medical pentru cel mult o săptămână

„Vin la cabinet și nu spun că au, noi aflăm din sistemul de raportare (n. red. – în cazul celor care au fost testați în alte cabinete)”, mai spune medicul de familie. Dr. Rădulescu atrage atenția că, deși cei mai mulți pacienți trec relativ ușor peste infecția cu SARS-COV-2, sunt cazuri în care apar complicații, iar acestea pot fi pulmonare, cardiace, neurologice, musculare etc.

„Nu sunt forme grave, dar este mult mai contagios decât până acum, foarte contagioasă este tulpina aceasta”, a adăugat medicul Rădulescu.
Pe de altă parte, metodologia actualizată privind supravegherea sindromului acut cu noul coronavirus (COVID-19) nu mai obligă pacientul să stea în izolare, chiar dacă aceeași metodologie precizează că „un caz este considerat infecțios cu 2 zile înaintea debutului și încă 7 zile după debut”.

Medicul de familie poate prescrie concediu medical pentru cel mult o săptămână, iar în cazul în care pacientul nu s-a refăcut, acesta trebuie să meargă pentru prelungirea concediului medical la medicul specialist. Medicii spun că s-ar impune chiar o actualizare a planului de măsuri, astfel încât să poată fi ținut sub control numărul infectărilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:06 - Reacțiile Marei Bănică, după ce a văzut scene degradante cu Raluca Pastramă, surprinse chiar de fostul soț. „M-a marcat foarte tare ce am văzut”
20:57 - Copilul care a tras cu arma în trafic era cu mama lui în mașină. S-a ales cu dosar penal
20:49 - Robert Sighiartău (PNL): „Povestea asta cu dăm premierul la alt partid, ca să arătăm că împărțim puterea, este o formă de manipulare tocmai ca să nu trezească aceeași frică și teamă pe care poporul, pe bună dreptate, o are față de PSD” (VIDEO)
20:47 - Sighiartău (PNL): „PSD se pregătește deja de planul de rezervă, acela de a guverna cu AUR. Sigur, o altă formulă de AUR – încearcă prin Târziu, prin alți lideri să guverneze după alegeri cu acest partid” (VIDEO)
20:26 - Germania a înregistrat primul caz de variola maimuței. Varianta virusului este mai periculoasă
20:21 - Un român a rămas fără mașină și fără o geantă plină de bani, după ce polițiștii au descoperit ce ascundea
20:14 - Vlad Nistor, despre acuzațiile PNL la adresa PSD: Asta ar fi, cred eu, cel mai înfiorător lucru care i s-ar putea întâmpla poporului român (VIDEO)
19:58 - Pensionarii care au primit bani mai mulți din greșeală nu trebuie să îi returneze
19:51 - Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)
19:47 - Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România