Atenție la aceste alimente! Pot crește riscul de demență. „Are niveluri ridicate de substanțe nocive”

Atenție la aceste alimente! Pot crește riscul de demență. „Are niveluri ridicate de substanțe nocive”
Sursa foto: Shutterstock

Dieta joacă un rol important în sănătatea noastră, de aceea este foarte important să avem grijă ceea ce consumăm. De aceea, o dietă bogată în carne roșie poate crește riscul de demență, potrivit ultimelor cercetări prezentate miercuri la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din Philadelphia.

Un studiu de patru decenii a demonstrat legătura între demență și carnea roșie

Legătura dintre carnea roșie și demență este rezultatul unui studiu de patru decenii pe mai mult de 130.000 de adulți care a analizat legătura dintre dietă și cogniție, potrivit Știrile ProTv. 

„Acesta este unul dintre cele mai solide studii pe care le-am văzut care asociază consumul de carne procesată și demența, deoarece au urmărit persoanele timp de decenii”, a declarat Dr. Maria Carrillo, director științific al Asociației Alzheimer, potrivit nbcnews.com.

Cercetătorii au observat că persoanele din cadrul studiului care consumau de două ori pe săptămână carne roșie procesată, aveau un risc cu 14% mai mare de demență, în comparație cu cei care consumau mai puțin de trei porții pe lună.

Fiecare porție zilnică de carne roșie a fost legată de 1,6 ani suplimentari de îmbătrânire cognitivă, în special în zona care afectează capacitatea lingvistică și funcția executivă a unei persoane, care include abilitățile mentale care controlează comportamentul.

„Acest lucru este într-adevăr în concordanță cu un corp mai larg de știință care ne spune că dietele care sunt mai sărace în grăsimi, mai sărace în zahăr, mai bogate în legume în general, sunt cele care sunt cu adevărat mai bune pentru sănătatea creierului nostru”, a declarat Dr. Heather Snyder, vicepreședinte al Asociației Alzheimer pentru relații medicale și științifice.

Alimentele procesate pot duce la o sănătate mai precară a organismului

Acest studiu se adaugă în lista mare de cercetări care demonstrează că alimentele procesate pot duce la o sănătate mai precară.

„Carnea roșie procesată crește riscul de cancer, boli de inimă și diabet”, a declarat într-o declarație autorul principal al studiului, Yuhan Li, asistent de cercetare în cadrul Diviziei Channing de Medicină în Rețea de la Brigham and Women’s Hospital. „Poate afecta creierul deoarece are niveluri ridicate de substanțe nocive, cum ar fi nitriții (conservanți) și sodiul”.

Carrillo a remarcat că, în cadrul studiului, carnea roșie neprocesată – cum ar fi carnea de vită tocată sau friptura – nu a fost legată de aceleași daune cognitive.

„Atunci când nu este procesată, cu moderație, carnea roșie este de fapt ok”, a spus ea.

Ce alternative sunt pentru carnea roșie

„Cu cât sunt mai puțin procesate, cu atât mai bine”, a spus Naidoo. „Porții bune de legume și fructe aduc fibre, nutrienți, minerale și vitamine organismului și creierului”.

Dietele cu alimente integrale și proaspete sunt legate de o durată de viață mai lungă și de reducerea problemelor de sănătate. Conservele de pește și fasole, precum și legumele congelate, pot fi surse accesibile de proteine și alți nutrienți pentru persoanele care caută alternative la carnea roșie procesată.

„Nu trebuie doar să mâncați alimente proaspete și sănătoase, ci aveți nevoie și de un stil de viață sănătos – suficient somn, exerciții fizice, contact social și activități de petrecere a timpului liber. Toate aceste lucruri lucrează împreună pentru o stare de sănătate mai bună”, a spus și dr. Yian Gu, profesor asociat de științe neurologice la Centrul Medical al Universității Columbia din New York.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)