Specialiștii avertizează: Deciziile de recalculare a pensiilor pot conţine greşeli. Atenție! Ce anume trebuie să verifice pensionarii în document

Specialiștii avertizează: Deciziile de recalculare a pensiilor pot conţine greşeli. Atenție! Ce anume trebuie să verifice pensionarii în document
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pensionarii trebuie să fie atenți la câteva aspecte după vestita recalculare a pensiilor.

Până acum, jumătate dintre dosarele de recalculare a pensiilor au fost analizate, iar deciziile vor fi expediate peste câteva zile.

La ce trebuie să fie atenți pensionarii

În total, aproximativ 3 milioane de români vor primi pensii mai mari începând de luna viitoare, în medie, cu cinci sute de lei în plus. Autorităţile avertizează că unele documente pot conţine erori.

Penionarii vor primi deciziile de recalculare începând de joia viitoare. Aceștia sunt sfătuiți să citească extrem de atenți documentul.

„În prima parte a deciziei avem datele persoanale. Puțin mai jos avem suma punctajelor anuale realizate de pensionar, la litera A avem total stagiu de cotizare realizat. La litera B avem stagiu de cotizare contributiv”, a explicat Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii, conform Observator.

E important de știut faptul că pensionarii pot contesta în instanţă decizia de recalculare în termen de 45 de zile, în cazul în care observă greşeli.

„Sfatul meu pentru orice pensionar înainte să facă acest pas e să meargă la casă de pensii unde specialiștii vor analiză temeinic această decizie”, a mai spus Stanciu.

Ce se va întâmpla în cazul în care pensionarii vor descoperi erori în deciziile de recalculare

Dacă vor fi descoperite erori, va fi trimisă o nouă decizie peste câteva zile, apoi vor veni şi banii.

Pensiile mărite vor fi aduse de poștași între 1 şi 15 septembrie. Pe card vor fi plătite de pe 12 septembrie. În acele zile va fi făcută şi a doua recalculare, care va adăuga la venitul seniorilor sporurile, primele, orele suplimentare şi al 13-lea salariu. Începutul anului viitor va veni cu încă o majorare de cel puţin 10%.

„Avem banii prevăzuți în bugetul asigurărilor sociale. Am fost atenți că aceste resurse pentru peste 3 mil de pensionari să fie asigurate”, spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

În total, peste un milion de pensionari vor primi decizii de recalculare cu un venit mai mic, însă aceștia nu trebuie să îşi facă griji. Pensia va rămâne la acelaşi nivel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe