Comisia Europeană interzice folosirea aromelor de fum în prepararea produselor din pește, carne și brânză, decizia fiind deja publicată în Jurnalul Oficial al UE.
„Produsele alimentare care conțin produsele primare de arome de fum SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 sau SF-009 care respectă dispozițiile prevăzute pentru respectivele produse primare de arome de fum din lista Uniunii înainte de 21 august 2024 pot continua să fie introduse pe piață și să rămână pe piață până la data durabilității minimale sau până la data-limită de consum dacă sunt introduse pe piață înainte de următoarele date:
– 1 iulie 2029 pentru categoriile de produse alimentare 1.7 (Brânză și brânzeturi), 8 (Carne), 9.2 (Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv crustacee și moluște), 9.3 (Icre) și subcategoriile corespunzătoare acestora;
– 1 iulie 2026 pentru toate celelalte categorii de produse alimentare”, se arată în decizia emisă de Comisia Europeană, publicată în Jurnalul Oficial al UE.
Potrivit acesteia, preparatele care conțin produsele primare de arome de fum SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 sau SF-009 și care nu sunt destinate consumului ca atare pot fi introduse pe piață până la 1 iulie 2029 pentru a fi utilizate în categoriile de produse alimentare de tipul brânzeturilor, cărnii și peștelui și până la 1 iulie 2026 pentru toate celelalte categorii de produse alimentare.
Comisia Europeană precizează că termenul „preparate” înseamnă amestecuri de arome de fum sau amestecuri de una sau mai multe arome de fum cu alte ingrediente alimentare, cum ar fi arome, aditivi alimentarei, enzime sau substanțe suport, pentru a facilita depozitarea, comercializarea, standardizarea, diluarea sau dizolvarea acestora, arată Adevărul.