Holocaustul împotriva romilor, comemorat la București / Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi:”România poate fi considerată un model în regiunea noastră” (VIDEO)

Holocaustul împotriva romilor, comemorat la București / Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi:România poate fi considerată un model în regiunea noastră (VIDEO)

Pe 2 august este marcată Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor. La București, această zi a fost marcată printr-o ceremonie la care au luat parte mai mulți oficiali ai statului, dar și supraviețuitori ai regimului nazist.

Nu mai puțin de 500.000 de romi au fost uciși în Europa de regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 2 August este Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor și a fost marcată de Consiliul Europei prin două evenimente la Auschwitz- Birkenau în Polonia. Această zi a fost comemorată și la București.

“România, asemeni celorlalte state europene democratice a conștientizat necesitatea promovării și protejării drepturilor omului și libertăților fundamentale, valorizând diversitatea, a înțeles rolul de a sprijini comunitatea romă la nivel istoric, cultural și social. România poate fi considerată un model în regiunea noastră, fiind printre primele state europene care după căderea Comunismului au adoptat acțiuni afirmative pentru romi ca măsuri reparatorii pentru greșelile istoriei față de minoritatea romă, o primă Strategie națională pentru incluziunea romilor și o strategie națională pentru prevenirea rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță. ”, a declarat Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi.

Supraviețuitorii Holocaustului au povestit cum au scăpat cu viață din lagărul de la Auschwitz.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile, prin intermediul consilierului său:

“Experiențele de viață și poveștile celor ale căror visuri și speranțe au fost năruite de discursul urii și de politicile rasiste rămân un testament ingrat al discriminării și totodată un important mijloc prin care să luptăm împotriva perpeturăii nedreptăților și să promovăm valoarea și importanța diversității, a solidarității și a grijii față de semeni.”

Și Guvernul României a transmis un mesaj: „Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome 2022-2027 vizează întocmai susținerea cercetării, conservării și promovării patrimoniului cultural rom și a identității rome”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:29 - O companie aeriană vinde mămăligă cu brânză la plic. Câți bani trebuie să plătești pentru a mânca preparatul, la înălțime
16:17 - Ce a pățit Anca Țurcașiu, la una dintre probele de la Asia Express. Vedetei nu i-a venit să creadă: „Eu chiar am o problemă”
16:17 - Un profesor de engleză din Bucureșt, cercetat. Ar fi violat, corupt și agresat sexual o minoră
16:17 - Gigi Becali, scandalizat după ce Luțu i-a arătat Instagramul: „Când am văzut femei, femei, femei, i-am zis ‘Du-te, bă, de aici!’ și i-am aruncat telefonul”
16:08 - Newsweek: Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă? Depresia l-a făcut să piardă aurul
16:06 - Barbecue uriaș organizat în ultima zi a Regelui Charles și a Reginei Camilla în Australia. A fost prima călătorie în străinătate a monarhului britanic de lungă durată după diagnosticarea cu cancer
15:57 - SUA ar fi împiedicat un atac armat în Ungaria. Șase tineri reținuți în fața unui bar din Budapesta
15:44 - Marian Rasaliu: Exclus ca PSD să aibă o relație preelectorală cu AUR-ul lui George Simion. Am convingerea că, arătând așa sondajele, Marcel Ciolacu va câștiga inclusiv turul 2 (VIDEO)
15:39 - Zece tone de deșeuri urmau să fie arse ilegal într-o comună din Dâmbovița. Autoritățile au aplicat operațiunea Jupiter
15:39 - Daniel Fenechiu: Marcel Ciolacu a pierdut foarte multe procente. În contextul în care îi dă voturi lui Simion, e posibil să avem o finală Ciucă – Simion (VIDEO)