Mai bine de jumătate (54%) dintre românii care merg în vacanță pe litoralul românesc alocă un buget cuprins între 1.000 și 3.000 de lei, arată o analiză realizată de o platformă de rezervări hoteliere online.
Aproximativ 70% dintre respondeți au rezervat sau vor rezerva un sejur la malul mării. Cele mai alese stațiuni sunt Eforie Nord și Sud (24,4% din voturi) și Mamaia (20,7% din voturi).
„Atunci când vine vorba despre bugetul pentru concediul pe litoralul românesc, 54% dintre turişti susţin că şi-au alocat între 1.000 şi 3.000 de lei pentru sejurul din această vară. De asemenea, 47% dintre ei sunt de părere că tarifele sunt mai mari în comparaţie cu cele de anul trecut, pe când 30% spun că sunt similare cu 2023”, se menționează într-un comunicat.
Prima jumătate a verii a fost o perioadă aglomerată la malul mării, în special la începutul lunii iunie, când au avut loc două mari festivaluri de muzică.
„Deşi preferinţele turiştilor s-au schimbat de-a lungul timpului, mai ales că acum există o diversitate de opţiuni şi tendinţe interesante pentru petrecerea unei vacanţe în ţară, litoralul românesc rămâne o destinaţie preferată pe timp de vară. Potrivit unui studiu realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, 70% dintre respondenţi au rezervat deja sau urmează să rezerve un sejur pe litoral, astfel că a venit momentul să aflăm care sunt preferinţele acestora în materie de concedii la mare”, se mai precizează în comunicat, potrivit Agerpres.
Pe lângă stațiunile Eforie Nord și Sud și Mamaia, care au fost menționate anterior, românii preferă și Venus, Staurn, Jupiter Neptun și Olimp. Aceste destinații au fost cele mai alese de turiști fie pentru că le place plaja (30,3%), fie pentru că au găsit un raport calitate/preţ pe placul lor (21,9%).
„Hotelurile sunt în continuare cele mai solicitate pe litoralul românesc, fiind preferate de 57,7% dintre participanţii la studiu. Urmează pensiunile şi apartamentele, preferate în special de către cei care vin într-un grup mai mare. În acelaşi timp, 40% dintre români nu optează pentru nicio masă la unitatea de cazare la care stau, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi preferă să aibă flexibilitate la acest capitol şi să meargă să mănânce la terasele şi restaurantele din staţiuni, precum şi la autoserviri”, se menţionează în comunicat.