CIO apără decizia de a le permite lui Imane Khelif și Lin Yu-ting, acuzate că ar fi „bărbați biologici”, să lupte la box feminin la JO. Adversara algeriencei a abandonat după 46 de secunde

CIO apără decizia de a le permite lui Imane Khelif și Lin Yu-ting, acuzate că ar fi „bărbați biologici”, să lupte la box feminin la JO. Adversara algeriencei a abandonat după 46 de secunde
Italianca Angela Carini a abadonat după primele 46 de secunde din lupta cu algerianca Imane Khelif, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, 1 august 2024. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / Joel Carrett

Comitetul Internațional Olimpic și-a apărat decizia de a le permite lui Imane Khelif din Algeria și Lin Yu-ting să concureze în proba feminină de box din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris și i-a criticat pe conservatori pentru „abuzul” dezlănțuit la adresa celor două sportive acuzate că ar fi „bărbați biologici”, transmite au.news.yahoo.com.

Imane Khelif și Lin Yu-ting, acuzate că ar fi „bărbați biologici”

Controversa a izbucnit odată cu lupta de joi dintre Angela Carini și Imane Khelif, din optimile de finală, când italianca a abandonat după doar 46 de secunde, exclamând că „e nedrept”, după o lovitură puternică din partea adversarei.

Persoane publice cu notorietate, ca J.K. Rowling, Elon Musk și Logan Paul, au condamnat situația și au cerut să fie interzisă participarea persoanelor transgender în sporturile feminine.

„Bărbații nu își au locul în sporturile feminine #SuntAlăturiDeAngelaCarini (în original #IstandWithAngelaCarini, n.r.)”, a fost postarea înotătorului american Riley Gaines pe care a redistribuit-o și Elon Musk.

Asociația Internațională de Box (IBA) le-a descalificat pe Khelif și Lin de la campionatele mondiale care s-au desfășurat la New Delhi în 2023, întrucât cele două pugiliste picaseră testele de eligibilitate de gen.

CIO apără decizia de a le permite să participe în competiția feminină de box

CIO susține că IBA, care a fost interzisă la Jocurile Olimpice pentru corupție, a luat „o decizie bruscă și arbitrară”, așa că forul olimpic le-a permis celor două pugiliste să participe în competiția feminină de la Paris.

„Actuala agresiune împotriva acestor două sportive se bazează pe deplin pe o decizie arbitrară, care a fost luată fără vreo procedură adecvată – mai ales dacă ținem cont că aceste sportive concurează în competiții de nivel de top de mulți ani”, susține CIO.

„Fiecare persoană are dreptul de a practica sportul fără discriminare”, a adăugat CIO.

„CIO este întristat de abuzurile cu care se confruntă cele două sportive în prezent”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori