Israel cere excluderea Turciei din NATO după amenințările președintelui Erdogan cu o invazie

Israel cere excluderea Turciei din NATO după amenințările președintelui Erdogan cu o invazie
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Depo Photos

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a solicitat NATO să o excludă pe Turcia din alianță ca urmare a amenințărilor făcute de președintele Recep Tayyip Erdogan cu privire la o eventuală trimitere de trupe în Israel, relatează Politico.

Israel cere excluderea Turciei din NATO

Ministrul israelian de externe le-a cerut diplomaților să ia legătura cu omologii din NATO.

„În lumina amenințărilor președintelui turc Erdogan de a invada Israelul și a retoricii sale periculoase, ministrul de externe Israel Katz le-a dispus diplomaților să ia contact de urgență cu toți membrii NATO, cerând condamnarea Turciei și expulzarea sa din alianța regională”, spune Ministerul israelian al afacerilor externe într-un comunicat de presă.

Erdogan amenințase Statul Israel cu o invazie

Președintele Erdogan declara, luni, la o întâlnire cu partidul său de guvernământ, Partidul Justiției și al Dezvoltării (AKP), că Turcia „trebuie să fie foarte puternică astfel încât Israel să nu îi poată face aceste lucruri ridicole Palestinei”.

„Așa cum am intrat în Karabah, așa cum am intrat în Libia, le vom face (ceva) similar lor”, adăuga Erdogan, evocând intervențiile militare ale Turciei.

Afirmațiile sale au primit un răspuns furios din partea Statului Israel și au alimentat temerile cu privire la scenariul unui conflict regional mai amplu.

Turcia a intrat în NATO în 1952 și are a doua armată din alianță, după SUA. NATO nu are mecanisme propriu-zise pentru suspendarea sau excluderea unui membru, însă statele pot ieși voluntar din alianță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`