Țara unde locuitorii au cea mai mare speranță de viață, iar majoritatea ajung până la 100 de ani. Unde se află și care este secretul lor

Țara unde locuitorii au cea mai mare speranță de viață, iar majoritatea ajung până la 100 de ani. Unde se află și care este secretul lor
Foto: Pixabay

Hong Kong a fost întotdeauna în clasamentul mondial al longevității, iar de la începutul anilor 2000 a depășit Japonia. Recent, rolurile s-au inversat iar Japonia are un număr mai mare de centenari, cu un record de 92.137 de persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani în 2023.

Japonia este una dintre țările cu îmbătrânirea cea mai rapidă din lume

În medie, în Japonia există 73,4 centenari la 10.000 de persoane. De asemenea, în Japonia există una dintre populațiile cu îmbătrânirea cea mai rapidă din lume, alături de Hong Kong, potrivit click.ro. 

Okinawa și provincia Nuoro fac parte din „zonele albastre ale lumii”, unde oamenii trăiesc mai mult decât media. În 2023, femeile japoneze aveau cea mai mare speranță medie de viață din lume. Bărbații japonezi, în schimb, s-au clasat pe locul 5, în scădere cu un loc față de anul precedent, când a obținut locul patru.

Dintre bărbații japonezi născuți în 2023, 75,3% sunt așteptați să trăiască până la vârsta de 75 de ani, 26% până la 90 de ani și 9,2% până la 95 de ani. Proporția femeilor japoneze care se așteaptă să trăiască până la vârsta de 75 de ani a ajuns la 87,9%, în timp ce cea a celor care vor trăi până la împlinirea vârstei de 90 și 95 de ani a fost de 50,1% și, respectiv, 25,5%.

În rândul celor născuți în 2023, se așteaptă ca 25,93% dintre bărbați și 19,09% dintre femei să moară de cancer. Conform ministerului, eradicarea completă a cancerului ca cauză de deces ar crește speranța medie de viață cu 3,16 ani pentru bărbații japonezi și cu 2,69 ani pentru femeile japoneze.

Care este secretul japonezilor pentru o viață lungă

Japonezii au o dietă slabă și echilibrată, cu alimente de bază precum pește bogat în omega, orez, cereale integrale, tofu, soia, miso, alge marine și legume. Toate aceste alimente sunt sărace în grăsimi saturate și zaharuri și bogate în vitamine și minerale care reduc riscul de cancer și boli de inimă.

Dieta lor a dus la o rată scăzută a obezității în Japonia. Conform unui studiu publicat în BMJ, în 2020, cei care au urmat regimul alimentar recomandat de guvernul japonez au avut o rată a mortalității cu 15% mai mică decât cei care nu l-au urmat. Școlile japoneze respectă orientări dietetice sănătoase, cu prânzuri cu multe fructe și legume și foarte puțin zahăr rafinat.

Durata lungă de viață a japonezilor poate fi pusă, de asemenea, pe seama excelentei lor îngrijiri medicale. Sistemul de sănătate din Japonia este unul dintre cele mai bune din lume (clasat pe locul patru de Bloomberg Efficient Health Care).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`