Relațiile dintre Polonia și Ungaria s-au înrăutățit odată cu decizia Budapestei de a menține legături economice și diplomatice cu Rusia. În urma diferențelor celor două state cu privire la Ucraina, s-a generat o dispută diplomatică.
Disputa diplomatică dintre cele două state a pornit după ce Ungaria a decis să mențină legăturile economice și diplomatice cu Rusia, dar și după ce a blocat rambursările Uniunii Europene pentru statele membre care au dat muniție Ucrainei, potrivit reuters.com.
Într-un interviu acordat revistei online Visegrad Insight, ministrul polonez a declarat că omologul său din Ungaria s-ar răzgândi cu privire la o propunere poloneză de a organiza o reuniune UE în Ucraina, după ce a primit instrucțiuni în acest sens.
„(Radoslaw Sikorski) a depăşit o altă linie şi a minţit când a susţinut că am sprijinit cu entuziasm propunerea sa absurdă de a organiza următoarea reuniune informală a miniştrilor de externe ai UE în Ucraina”, a postat Szijjarto pe pagina sa de Facebook.
Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat că Sikorski a avut impresia că Szijjarto a fost mulţumit de propunere. „Dacă a fost altfel, înseamnă că el (Sikorski) a interpretat în mod greşit comportamentul ministrului Szijjarto”, a declarat purtătorul de cuvânt Pawel Wronski.
Tensiunile au crescut și după ce noul guvern pro-UE a venit la conducere în Polonia, în luna decembrie. Până atunci, Varșovia și Budapesta au fost aliați în disputele cu membrii UE pe teme precum statul de drept sau drepturile comunității LGBT.
Sâmbătă, premierul ungar Viktor Orban a susținut un discurs în care a acuzat Polonia de ipocrizie și de cumpărare de petrol rusesc prin intermediari.
„Ne dau prelegeri pe motive morale, ne critică pentru relațiile noastre economice cu Rusia și, în același timp, fac afaceri cu rușii”, a spus el.