UE a avut un număr record de potențiale fraude cu ulei de măsline și cazuri de etichetare greșită în primul trimestru al acestui an, deoarece prețurile extrem de mari au alimentat o creștere a pieței ascunse a produselor de bază pentru bucătărie.
Costul uleiului de măsline s-a dublat din 2018, producția fiind afectată de vremea extremă cauzată de criza climatică și de alți factori.
Pe măsură ce prețul a crescut, la fel a crescut și numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetare greșită, fraudă potențială și cazuri de siguranță care implică uleiuri contaminate.
În primul trimestru al anului 2018, doar 15 astfel de cazuri au fost înregistrate de UE. Aceasta a crescut la un record de 50 de cazuri în primele trei luni ale acestui an, o creștere de peste trei ori, potrivit datelor publicate de The Guardian.
Cu toate acestea, aceste cazuri sunt doar cele care au fost depistate și raportate de statele membre către direcția generală pentru sănătate a UE. Cifra omite cazurile interne și adevărata amploare a fraudei este probabil mult mai mare.
Rapoarte ale incidentelor au inclus uleiuri contaminate cu substanțe neautorizate precum pesticide, uleiuri minerale și un caz în care au fost descoperite fragmente de sticlă.
Au existat, de asemenea, multe cazuri în care uleiul de măsline extravirgin a fost considerat a fi falsificat, de exemplu prin amestecarea acestuia cu uleiuri de calitate mai slabă sau mai ieftine, cazuri în care uleiul de măsline virgin a fost etichetat ca extravirgin (un ulei nerafinat mai premium, cu o aciditate mai scăzută), și mai multe cazuri de etichetare de origine înșelătoare sau falsă.
În februarie, Germania a raportat un caz din Israel de ulei vegetal de o calitate considerată nepotrivită consumului uman fără o rafinare ulterioară, fiind comercializată ca „ulei de măsline extravirgin”.
Din cele 182 de notificări privind frauda și neconformitatea privind uleiul de măsline trimise UE de la începutul anului 2023, 54 se refereau la produse din Italia, 41 din Spania și 39 din Grecia.
Chris Elliott, profesor de siguranță alimentară la Universitatea Queen’s din Belfast, a spus că, deși consecințele ingerării uleiului de măsline contaminat ar putea fi grave, este foarte puțin probabil să apară pe rafturile marilor supermarketuri.
El a spus: „Majoritatea oamenilor care trișează probabil o vor face în zone în care nu există nicio monitorizare sau supraveghere. Întreprinderile mici sau serviciile alimentare sunt mai vulnerabile la fraudă.”
Încălzirea globală a dus la o scădere a nivelului producției de ulei de măsline în ultimii ani. Culturile din Spania, care au produs mai mult de jumătate din uleiul de măsline din lume în 2018-19, au fost afectate de secetă și valuri de căldură de peste 40C.
Cifrele provizorii arată că nivelurile producției globale vor scădea la 2,4 milioane de tone în 2023-2024, în scădere cu 27% față de 2018-19 și mai mici decât nivelul de consum de 2,6 milioane de tone estimat.
Ca urmare, prețurile au crescut. O sută de litri de ulei de măsline extravirgin din Jaén, Spania, costa 787 EUR în noiembrie anul trecut, față de 262,50 EUR cu cinci ani mai devreme, făcând uleiul de măsline o piață mai atractivă pentru fraudatori.