Care sunt alimentele benefice ficatului și pe care ar trebui să le evităm. Recomandările specialiștilor

Care sunt alimentele benefice ficatului și pe care ar trebui să le evităm. Recomandările specialiștilor
Sursa foto: Captură Video - TJ Miles / YouTube

Un stil de viață sănătos începe cu o alimentație echilibrată. De aceea, există alimente care ajută la menținerea sănătății ficatului, dar în același timp există și anumite pe care ar trebui să le evitați, în special în cazul problemelor hepatice.

Efectele pozitive ale cafelei

Consumul de cafea, în special a celei măcinate, a fost asociat cu un risc redus de boli hepatice cronice și complicațiile acestora. Cercetările sugerează că 3-4 cești de cafea pe zi oferă un efect protector maxim, potrivit g4food. 

Studiile indică faptul că acest efect se datorează mai multor ingrediente active din cafea, care ajută la reducerea rigidității hepatice și la menținerea nivelurilor normale ale enzimelor hepatice, chiar și la persoanele care consumă alcool în mod regulat.

Făina de ovăz și beta-glucanii

Fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de fibre, în special beta-glucani, care joacă un rol crucial în digestie și sănătatea ficatului.

Beta-glucanii ajută la modularea sistemului imunitar, combaterea inflamației și reducerea riscului de diabet și obezitate. Studiile pe șoareci au arătat că aceste fibre pot reduce cantitatea de grăsime din ficat, un efect benefic care necesită confirmare suplimentară prin cercetări clinice la om.

Ceaiul verde și usturoiul

Consumul moderat de ceai verde este asociat cu niveluri mai scăzute ale enzimelor ALT și AST, indicând un ficat sănătos. Cu toate acestea, extractul de ceai verde poate provoca, în cazuri rare, leziuni hepatice acute. Este important ca persoanele cu boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) să beneficieze de pe urma consumului de ceai verde, dar efectele acestuia variază în funcție de starea de sănătate individuală.

Usturoiul, atât crud cât și sub formă de suplimente, a demonstrat potențialul de a reduce acumularea de grăsimi în ficat și riscul de comorbidități la persoanele cu NAFLD. Studiile sugerează, de asemenea, că usturoiul poate scădea riscul de cancer hepatic și poate reduce nivelurile enzimei AST, contribuind astfel la protecția ficatului.

Fructele de pădure și strugurii

Fructele de pădure, bogate în polifenoli, pot proteja ficatul de leziuni. Cercetările pe animale au arătat că afinele și merișoarele pot reduce fibroza hepatică și rata de creștere în greutate a ficatului. Strugurii, în special coaja și semințele lor, conțin compuși care ameliorează simptomele problemelor hepatice severe, reducând inflamația și acumulările de grăsime în ficat.

Alimente de evitat pentru un ficat sănătos

Pe lângă consumul de alimente benefice, este esențial să evităm anumite produse care pot pune stres pe ficat. Alimentele grase, bogate în amidon, zahăr și sare ar trebui consumate cu moderație sau evitate complet. Acestea includ alimente prăjite, fast-food, produse de patiserie și dulciuri. Reducerea consumului de alcool este, de asemenea, crucială pentru menținerea sănătății ficatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)