În aceste zile, medicii semnalează o creștere a numărului de toxiinfecții alimentare mai ales în rândul copiilor. Îmbolnăvirile apar mai ales în perioada concediilor la mare și la munte, acolo unde românii consumă alimente, multe dintre ele, infestate cu bacterii.
Deshidratarea ar putea avea efecte periculoase asupra celor mici, astfel că letargia, febra, diareea, durerile abdominale și stările de vomă sunt simptome care ar trebui să te trimită cu copilul direct la medic.
Unitatea de primiri Urgențe a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandru Rusescu” din Capitală este asaltată de părinți cu copii afectați de boli digestive, scrie Adevărul.
„N-au venit părinţii doar să afle dacă pot pleca liniştiţi în concediu, ci pentru că într-adevăr copiii aveau tonus muscular foarte scăzut, extrem de moi, somnolenţă marcată, sugarii care nu se mai trezeau să sugă, stare generală de rău nedefinită, copii mai mari, preşcolari, pe care-i întrebam dacă-i supără ceva: Mi-e lăău şi atât”, a precizat prof. Dr. Mihai Craiu, medic primar boli infecţioase, adăugând: „Trebuie consultați toți copiii care au semne de deshidratare și care au diaree cu sânge, dureri abdominale intense sau vărsături de culoare galben-verzui. Până ajungem la medic ar fi bine să încercăm să dăm (câte puțin, cu lingurița sau cu seringa, 5-10 ml odată) soluții de rehidratare”.
Pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare părinții trebuie să fie atenți la alimentația celor mici.
„Mâncarea junk food, cea care se vinde stradal, pe care o consumăm mai ales în vacanță, este atractivă, miroase frumos, ne face poftă. Dacă ești adult, te mai poți opri, însă un copil nu se poate abține și cere. Iar părinții îi cumpără. Însă nu toți comercianții respectă regulile de igienă”, a declarat pentru sursa citată medicul de familie Mihai Mara, adăugând: „Sunt multe alimente care sunt ținute în soare, la temperaturi ridicate, manipulate fără mănuși de protecție, nu sunt acoperite și se pun pe ele muștele. Dacă vezi un porumb fiert, plin de muște, cumperi copilului? Să știți că mulți o fac!”.
Medicul a mai atenționat că fructele și legumele nespălate sunt periculoase.
„Mulți încă nu știu că pepenele, de exemplu, înainte de a fi tăiat, se spală foarte bine. Dacă nu, lama cuțitului care atinge coaja plină de bacterii contaminează miezul”, a precizat acesta.
Important este să fie respectate și regulile de igienă.
„Spălați-vă pe mâini bine înaintea pregătirii sau servirii meselor! Păstrați alimentele în condiții adecvate (pe cât posibil în frigider sau locuri răcoroase). Nu lăsați alimentele descoperite și în căldură. Verificați data expirării de pe ambalajul alimentelor și evitați restaurantele insalubre”, a menționat medicul pediatru Iurie Burlacu.