România a obținut recunoaștere pentru progresele sale în lupta împotriva corupției, reflectate în raportul de țară pozitiv al Comisiei Europene privind statul de drept. Raportul evidențiază că „implementarea strategiei se desfășoară conform planului, cu grupuri de lucru specializate pentru monitorizarea progreselor în domenii cheie, cum ar fi educația și sănătatea publică”.
Ministerul Justiției, sub conducerea ministrului liberal Alina Gorghiu, a coordonat eforturile pentru menținerea stabilității numărului de procurori din cadrul DNA, care a rămas constant, cu o rată de ocupare de 86,7%. „Această stabilitate asigură continuitatea și eficiența în combaterea corupției”, se menționează în raport.
Noua legislație permite „adaptarea numărului de procurori în funcție de volumul de muncă, îmbunătățind astfel eficiența structurii speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați”, subliniază raportul. Totodată, se atrage atenția asupra necesității alocării de resurse suplimentare pentru a susține activitatea instituțiilor anticorupție și pentru a asigura continuitatea reformelor.
„Este esențial ca România să continue adoptarea și implementarea noilor reglementări pentru a asigura transparența și eficiența în sistemul judiciar și în cadrul anticorupție”, se arată în document. Raportul subliniază, de asemenea, importanța intensificării digitalizării sistemului judiciar pentru a asigura un acces facil și eficient la justiție pentru toți cetățenii. „Investițiile în tehnologie sunt esențiale pentru modernizarea infrastructurii judiciare”, adaugă Comisia Europeană.
Raportul pozitiv reflectă progresele realizate de România și subliniază necesitatea continuării reformelor pentru a menține și consolida aceste realizări
Material susținut de PNL