Centrele de date consumate de energie din Irlanda au consumat mai multă energie electrică anul trecut decât toate casele sale urbane la un loc, potrivit cifrelor oficiale. Statisticile cresc îngrijorarea că cererea de procesare a datelor condusă de inteligența artificială ar putea deraia obiectivele climatice.
Centre de date din țară au folosit 21% din electricitatea sa, o creștere cu o cincime față de 2022, potrivit Oficiului Central de Statistică.
A fost primul an în care centrele de date care sprijină hub-ul tehnologic irlandez au depășit energia electrică utilizată de casele din orașele sale, care au consumat 18% din puterea totală a rețelei anul trecut, anunță The Guardian.
Experții și-au exprimat îngrijorarea că creșterea bruscă a cererii de energie determinată de centrele de date ar putea deraia obiectivele climatice în Irlanda și în întreaga Europă.
Google, care și-a stabilit sediul central european în Irlanda, a declarat la începutul acestei luni că centrele sale de date riscă să-și întârzie ambițiile ecologice, după ce a existat o creștere cu 48% a emisiilor sale totale anul trecut, comparativ cu 2019.
Creșterea cererii de procesare a datelor, determinată de recentele descoperiri în domeniul inteligenței artificiale, ar putea determina centrele de date din Irlanda să consume aproximativ 31% din energia electrică a Irlandei în următorii trei ani, conform Planului național pentru energie și climă al țării.
Acest lucru ar eclipsa cererea de energie electrică a caselor urbane și rurale din Irlanda, care împreună au reprezentat 28% din cererea totală de energie în 2023, potrivit cifrelor.
De asemenea, ar pune presiune asupra companiilor de tehnologie pentru a investi mai mult în dezvoltarea propriilor surse de energie regenerabilă.
Boom-ul Irlandei în ceea ce privește înființarea centrelor de date și companiilor tehnologice a fost alimentat de politica sa de impozitare corporativă scăzută.
Profesorul Paul Deane, cercetător senior la University College Cork, a declarat pentru Irish Examiner: „Suntem încă atât de conectați la combustibilii fosili. Trebuie să fim capabili să construim surse regenerabile foarte repede. Suntem buni la construirea de centre de date mari rapid, dar nu la fel de buni la construirea de surse regenerabile.”
Irlanda s-a bazat pe combustibili fosili pentru mai mult de 50% din electricitatea sa anul trecut, din care 45% a fost generată de centralele pe gaz, iar restul din arderea cărbunelui, turbei sau petrolului. Energia eoliană a reprezentat 34,6% din energia electrică a Irlandei, în timp ce energia solară a contribuit cu 1,2%.