Cu ce vor fi înlocuite centralele pe gaze, după ce acestea vor fi interzise în UE. Pompele de căldură, mult prea scumpe pentru români

Cu ce vor fi înlocuite centralele pe gaze, după ce acestea vor fi interzise în UE. Pompele de căldură, mult prea scumpe pentru români
Sursă foto: Captură YouTube

Mulți români s-au întrebat cu ce vor fi înlocuite centralele pe gaze, după ce acestea vor fi interzise în UE. Chiar dacă există deja câteva alternative, una dintre ele pare a fi destul de scumpă pentru majoritatea românilor. Este vorba despre pompele de căldură.

Aproape jumătate dintre respondenți nu știu că pompele de căldură pot fi utilizate atât în sezonul rece, cât și vara, pentru răcire, potrivit datelor centralizate de platforma despre-energie.ro, în cadrul unui proiect susţinut Delgaz Grid şi E.ON.

Potrivit unui studiu realizat în contextul în care centralele pe gaze vor fi interzise, patru din zece români susțin că pompele de căldură sunt prea scumpe.

Pompele de căldură, mult prea scumpe pentru români

„Motivul principal pentru care românii ar achiziţiona o pompă de căldură este eficienţa energetică, respectiv reducerea costurilor cu energia. Când sunt întrebaţi despre motivele pentru care ar achiziţiona o pompă de căldură, peste 90% dintre respondenţi indică reducerea costurilor cu utilităţile (eficienţa energetică) şi cam tot atâţia dubla funcţie a acestor echipamente, de încălzire şi răcire a locuinţelor. Beneficiile pentru mediu sunt, totodată, în topul motivelor de achiziţie pentru 84% dintre respondenţi. Pompele de căldură sunt văzute ca o soluţie alternativă de către 32% dintre respondenţii care locuiesc în zone unde nu există sistem de termoficare şi nici gaze naturale”, arată studiul, potrivit Adevărul.

Laurenţiu Urluescu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a explicat recent pentru sursa citată anterior cu ce vor fi înlocuite centralele pe gaze. Printre soluțiile date de el se numără trecerea pe centrale electrice și pompe de căldură.

„Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural”, a declarat Laurențiu Urluescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)