Cel mai mare festival de muzică din Ucraina a revenit încercând să ia o pauză de la realitatea inevitabilă și crudă a războiului

Cel mai mare festival de muzică din Ucraina a revenit încercând să ia o pauză de la realitatea inevitabilă și crudă a războiului
Foto: pixabay.

Anul acesta, la cel mai mare festivalului de muzică din Ucraina: au dispărut capurile de afiș internaționale, sălile masive de spectacole și milioanele de turiști. În schimb, artiștii locali au încercat să facă atmosferă în weekendul trecut la Festivalul Atlas – primul de la începutul războiului din Ucraina din februarie 2022 – pentru o mulțime mai mică și speriată de posibile atacuri rusești.

Unul dintre cei care luptă pe front crede că tinerii din Kiev încă locuiesc într-o bulă

Scena a fost ridicată într-o parcare a unui centru comercial, singura variantă cu un adăpost suficient de mare pentru a putea să adăpostească cei 25.000 de oameni, în cazul unui raid aerian.

Tineri lipsiți de griji au dansat și au cântat, muzica a fost scopul principal, dar la fel a fost spulberarea iluziei că capitala este invulnerabilă la bătăliile sângeroase aflate la sute de mile distanță.

„Astfel de festivaluri nu pot fi separate de viața reală a țării. Țara este în război. Problemele de bază aici ar trebui să se refere la război”, a spus Vsevolod Kozhemyako, un om de afaceri și unul dintre fondatorii Brigăzii a 13-a „Khartia”, acum parte a Gărzii Naționale a Ucrainei și care apără prima linie la Harkov.

„Oamenii care sunt încă tineri și care nu se alătură (luptei) ar trebui să înțeleagă că nu pot trăi într-o bulă”, a spus el, citat de AP.
Și totuși, că trăiesc într-o bulă este exact ceea cum se simte despre cei din Kiev, în timp ce războiul se apropie de al treilea an. În timp ce soldații ucraineni sunt uciși și răniți în fiecare zi de-a lungul liniei de front de 1.000 de kilometri din est, capitala este un contrast cu barurile și cluburile sale aglomerate.

Participanții s-au confruntat cu realitatea inevitabilă că țara lor e prinsă într-un război sângeros

În fiecare colț al festivalului de muzică, participanții s-au confruntat cu realitatea inevitabilă că țara lor e prinsă într-un război sângeros și de uzură. Organizatorii festivalului sperau să strângă 2 milioane de euro pentru a-i ajuta pe soldați să cumpere provizii pentru prima linie.

În parcarea de la subsolul mall-ului, diferite unități militare, de la Khartia la al 3-lea Asalt, au oferit jocuri interactive pentru a atrage donații și posibili recruți. Un joc cu împușcături la persoana întâi a oferit vizitatorilor o idee despre ce înseamnă să țintească ținte în mișcare. Într-un alt colț, medicii au simulat operații cu membre tăiate realizate din plastic și au oferit pregătire medicală de urgență.

Festivalul s-a încheiat duminică cu un spectacol mult așteptat al lui Serhii Zhadan și trupei sale Zhadan and Dogs. Zhadan, un artist celebru numit poetul Donbasului, s-a alăturat recent Khartiei, în război.

„Este doar o mică pauză, o oportunitate de a respira”, a spus Zhadan, cu câteva minute înainte să urce pe scenă. „Cele mai importante lucruri, se întâmplă acolo, în prima linie.”

Pe scenă, Zhadan a început cu una dintre cele mai îndrăgite cântece ale sale „Malvi” sau „Mallow”. Mulțimea cânta, cuvânt cu cuvânt. „Dar ce poți face cu sângele meu fierbinte”, au cântat ei. „Cine va veni la noi.”

Pentru Nadiia Dorofeeva, una dintre cele mai faimoase cântărețe din Ucraina, fiecare concert e diferit. „Înainte, când intram pe o scenă, mă gândeam doar dacă arăt bine, cânt bine și dacă oamenii au parte de ceea ce și-au dorit. Dar acum, visez să nu avem parte de alarme de atacuri aeriene, văd cum plâng oamenii la concertele mele.”

Una dintre melodiile lui Dorofeeva, „WhatsApp”, este despre o fată care își așteaptă iubitul să se întoarcă din război. „Ea a spălat telefonul cu lacrimi” este versul care îi emoționează adesea pe ascultători până la lacrimi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)