Mare atenție, șoferi! În cazul în care aveți parbrizul spart la autoturism, trebuie să știți că aveți un timp limită, la dispoziție, ca să-l puteți înlocui.
Unii șoferi ignoră această problemă, dar iată că legea din România nu vă permite să circulați cu parbrizul spart, dacă e o avarie majoră, împiedicând o vizibilitate optimă.
În prezent, parbrizul este considerat un element de siguranță al vehiculului, pentru care se folosește o sticlă special tratată și laminată, mult mai rezistentă decât cea din care era realizat acum mai mult timp.
Principalul avantaj este că, atunci când se sparge, acesta nu cade și nu reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.
În cazul în care parbrizul are o avarie minoră, de exemplu, e un punct în care a sărit sticla, atunci aceea nu e considerată avarie majoră, și nici dacă apare o fisură într-un colț al parbrizului, informează ProMotor.
Însă, dacă avaria este una majoră, iar fisura afectează o suprafață mare a parbrizului sau împiedică vizibilitatea șoferului, atunci acesta trebuie înlocuit.
Și pentru că e necesară obținerea unui aviz ca să fie efectuată această reparație, atunci șoferii au la dispoziție 30 de zile să înlocuiască parbrizul, din momentul în care a fost eliberat documentul. În plus, legea stabilește că toți conducătorii auto au la dispoziție 24 de ore să raporteze un incident rutier.
Așadar, din punct de vedere al legii, șoferii pot circula cel mult 31 de zile cu parbrizul spart. Desigur, dacă avaria este una majoră.