România cere apă potabilă de la Republica Moldova din cazua secetei prelungite / Rezervele sunt aproape epuizate în unele zone

România cere apă potabilă de la Republica Moldova din cazua secetei prelungite / Rezervele sunt aproape epuizate în unele zone
Sursa foto: Apele Române

Seceta prelungită a creat o adevărată criză în distribuţia apei potabile în mai multe regiuni ale ţării. Așa se face că Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a anunţat că România a cerut Republicii Moldova să aprobe majorarea debitului de apă eliberată din Barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

„În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare”, a transmis, vineri Administraţia Naţională Apele Române, potrivit Adevarul.

Potrivit ANAR, s-au încheiat lucrările de reparaţii la conducta de la priza de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti, astfel încât să fie asigurate resursele de apă atât pentru alimentarea cu apă din această sursă pentru judeţul Botoşani, cât şi pentru folosinţele de irigaţii deservite de aceasta.

„Situat pe râul Prut, Stânca-Costeşti este al doilea baraj de la noi din ţară ca importanţă după Porţile de Fier I şi al treilea din Europa, dacă nu luăm în calcul regiunile estice ale Rusiei. Administrat împreună cu Republica Moldova, toate deciziile sunt luate în comun de  către reprezentanţii celor două părţi, conform regulamentului de exploatare a barajului. Din partea României, lucrarea este exploatată în condiţii de siguranţă de colegii noştri de la Exploatarea Complexă Stânca-Costeşti”, a mai transmis ANAR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)