Istoria "zguduitoare" a României: Cele mai puternice cutremure care au lovit țara noastră în ultimii 200 de ani (VIDEO)

Istoria "zguduitoare" a României: Cele mai puternice cutremure care au lovit țara noastră în ultimii 200 de ani (VIDEO)

Cutremurul din noaptea de 23 spre 24 septembrie, cu epicentrul în Vrancea, a fost cel mai important seism din acest an resimţit în România. (Detalii AICI)

Pe o hartă de hazard seismic a Europei, România se află în zona cea mai expusă la cutremure devastatoare. Cea mai importantă dintre regiunile seismologice este Vrancea, această zonă fiind responsabilă de peste 90% din totalul seismelor produse în țara noastă.

Potrivit statisticilor, există o ciclicitate a cutremurelor mari, cu o magnitudine de peste 7,2 pe scara Richter.

În ultimul secol, în Românias-au produs mai multe cutremure marcante, scriesite-ul cutremur.net.Cele mai distrugatoare au fost, de departe, cele din 1940 și 1977, care, împreună, au lăsat în urmă peste 2.500 de morți, dar în țara nostrăs-au mai produs seisme cu magnitudini mari, de peste 6 pe scara Richter, fără a produce însă victime sau pagube materiale majore.

Iată lista celor mai puternice seisme înregistrate în România începând cu anul 1800:

26 octombrie 1802 – a fost un cutremur de adâncime, cu o magnitudine de 7,9 pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea.Durata lui a fost de douăminute și jumătate.

14 noiembrie 1829 – s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,3, cu o durată de un minut. Seismul a avariat mai multe case, in special in Bucuresti si alte orase din sudul si estul tarii.

23 ianuarie 1838 – cutremurul a avut o magnitudine de 7,5. Potrivit statisticilor, au murit 73 de personae, iar alte câteva sute au fost rănite. Pagubele material au fost și ele imense.

Au fost semnalate și efecte morfologice, în special pe valea Buzaului și spre Ramnicu Sărat, efecte constand în apariția unor crăpături în pământ în apropierea cursurilor râurilor, precum și în țâșniri de apă, tasări, formarea unor cratere și gropi umplute cu nisip.

17 august 1893 – seism cu magnitudinea de 7,1. Nu există informații despre victime, dar pagubele materiale au fost de proporții.

31 august 1894 – cutremur de 7,1 magnitudine. A provocat avarii mai serioase în special în sudul Moldovei, la Galați, precum și la București, unde au fost afectateclădirilevechi.

Potrivit Wikipedia, malurile Prutului s-au prăbușit pe o porțiune de aproximativ 500 de metri.

31 martie 1901 – cutremurde magnitudine 7,2, produs în Marea Neagră. Potrivit Wikipedia, seismul a provocat un tsunami de 4 metri.

6 octombrie 1908 – cutremurul a avut o magnitudine de 7,1pe Richterșis-a produs în trei faze consecutive, din ce în ce mai puternice și care au durat aproximativ trei minute.Rapoartele vremii indică faptul că au murit atunci patru oameni, fiind rănite câteva sute de persoane.

25 mai 1912 – deși de mai micămagnitudine -6,4grade peRichter -a fost resimțit destul de puternic în special în sudul Moldovei, provocând stricăciuni notabile.

10 noiembrie 1940 – produs la o adâncime de 133 de kilometri, seismul a avut magnitudinea de 7,4 și este cel mai puternic cutremur din ultimul secol.

Cutremurul s-a produs la ora 3:39 dimineața, la o adâncime de circa150 km, înMunții Vrancei.

Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morţi şi 4000 de răniţi, majoritatea în Moldova.

4 martie 1977 – seismul s-a produs tot în zona Vrancea și a avut o magnitudine de 7,2. Efectele asupra României au fost devastatoare.

Cutremurul s-a produs la ora 21.22, la o adâncime de 100 de km și a durat 56 de secunde.

1.578 de oameni și-au pierdut viața, dintre care 1.424 numai în Bucurșsti.La nivelul întregii țări,11.300 de oameni au fost răniți și în jur de 35.000 de locuințe s-au prăbușit, pagubele depășind2 miliarde de dolari.

Printre victimele cutremurului din 1977 s-au numărat personalități precum actorii Toma Caragiu și Eliza Petrachescu, regizorul Alexandru Bocănețsau cântăreața Doina Badea.

În București, peste 33 de clădiri și blocuri înalte s-au prăbușit. Orașul Zimnicea a fost distrus în totalitate, fiind reconstruit din temelii.

Cutremurul a afectat de asemenea şi Bulgaria. În oraşul Sviştov, trei blocuri de locuinte au fost distruse şi peste 100 de oameni au fost ucişi.Unda de şoc s-a simţit aproape în toţi Balcanii.

Mișcarea seismică a fost urmată de replici, dar de magnitudini mici. Cea mai puternică replică a avut loc în dimineața zilei de 5 martie 1977, la ora 2.00, la o adâncime de 109 km, magnitudinea acesteia fiind de 4,9 grade pe scara Richter. Celelalte replici nu au avut magnitudini mai mari de 4,3-4,5.

Și presa străină a vorbit îndelung despre acest seism care a devastat România. Spre exemplu, Associated Press a publicat un reportaj din arhiva proprie privind cutremurul devastator din țara noastră.

Reportaj Associated Press privind cutremurul devastator care a zguduit România în 1977

#DIRECT_ONE_adqvs7#

31 august 1986 – Un cutremur cu magnitudinea de7,1pe scara Richtersi adâncimea de 131,4 kilometri s-a produs în zona Vrancea. S-a vehiculat multăvreme informația, nicicând confirmatăoficial, potrivit căreia câteva zeci de muncitori, ce lucrau în subsolul unei clădiri din Capitală, și-ar fi pierdut viața în urma acestui seism.

30 și 31 mai 1990 – Ziua de 30 mai 1990 a adus un cutremur cu magnitudinea6,7, cu epicentrul in Vrancea, la o adâncime de 90 de kilometri. O zi mai târziu, seismul a fost urmat de o replicăputernică, un nou cutremur, cu magnitudinea de6,2, produs la 79 kilometri adâncime. Cele douăcutremurenu s-au soldat cu victime sau pagube mari.

27 octombrie 2004 – cutremurula avut magnitudinea6,0, dar nu a provocat pagube materiale importante, și nici victime omenești, deși a fost resimțit pe o arie destul de largă, cuprinzând cea mai mare parte a teritoriului țării, estul Bulgariei, mare parte din Republica Moldova, chiar și în Turcia la Istanbul.

6 octombrie 2013 – în zona Vrancea s-a produs un seism cu magnitudinea 5,5. Cutremurul a fost resimțit și în nordul Bulgariei.

Amintim că în anul 2013 au fost resimțite sute de cutremure de mici dimensiuni în zona Moldovei. Cauza acestora se pare că a fost exploatările petroliere și de gaze de șist.

În luna octombrie în Galați au fost peste 300 de seisme cu magnitudini de până în 3 pe Richter. (Detalii AICI)

22 noiembrie 2014 – un cutremur cu magnitudinea de 5,7 s-a produs, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 39 de kilometric. Mai multe ziduri și șosele au fost crăpate înGalațișiTulcea, scrie Wikipedia.Alimentarea cu electricitate întreruptă în zona epicentrală. Un rănit înTulcea, 8 răniți înGalați,și 5 persoane vârstnice hipertensive din Brăila au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza atacurilor de panică.

În anul 2015 s-au produs mai multe cutremure mici, cu magnitudinea de până în 5.

În 2016, INFP a raportat deja două cutremure cu magnitudinea de peste 4 pe Richter, pe 7 ianuarie (4,1) și 1 marie (4,0).

RegiuneaVrancea rămâne cea mai activăzonăseismicădin țară, sursăa celor mai puternice cutremure din România. Aceste cutremure se manifestăcu urmări distrugătoare pe arii largi, și cu anumite regularități de apariție, pe termen lung.

După cum nota, în 1977, regretatul savant american Charles F. Richter, "nicicând nu s-a mai văzut o concentrare de populație atât de expusăla cutremure generate, în mod repetat, de aceeași sursă".

Caracteristicile seismelor vrâncene fac din aceastăzonăuna dintre cele mai interesante din lume; nu în ultimul rând, trebuie remarcat căseismele subcrustale din Vrancea au fost printre cele folosite în cadrul studiilor de demonstrare a existenței cutremurelor adânci, studii efectuate în anii 30-40 din secolul XX.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`