Europa trebuie să se pregătească pentru un deceniu de război în Ucraina, a spus șeful NATO

Europa trebuie să se pregătească pentru un deceniu de război în Ucraina, a spus șeful NATO
Sursa foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial

Europa trebuie să fie pregătită pentru un deceniu de război ucrainean, a avertizat secretarul general al NATO. Citat de BBC, Jens Stoltenberg a spus că „paradoxul” războiului din Ucraina este acesta: cu cât alianța militară occidentală se implică mai mult în luptă, cu atât mai repede se va ajunge la o rezoluție.

Jens Stoltenberg consideră că e firesc ca Europa să fie pregătită pentru un război de 10 ani

Stoltenberg, care își încheie mandatul de 10 ani ca secretar general în octombrie, i-a îndemnat pe membrii europeni NATO să-și intensifice angajamentele militare pe fondul temerilor că fondurile americane ar putea fi reduse sau chiar oprite dacă Donald Trump va câștiga un al doilea mandat ca președinte al SUA la alegerile din noiembrie.

Întrebat dacă aliații NATO trebuie să fie pregătiți pentru un război în Ucraina care să dureze mai bine de 10 ani, Stoltenberg a răspuns: „Da”.
El a adăugat: „Dar mesajul principal este că, cu cât sprijinul pentru Ucraina este mai puternic și cu cât suntem dispuși să ne implicăm militar mai mult, cu atât acest război se poate termina mai repede.

„Paradoxul este că acum președintele Putin crede că ne poate prinde. Prin urmare, războiul continuă. Când comunicăm foarte clar că suntem aici pe termen lung, că avem un sprijin puternic și durabil pentru Ucraina, atunci avem condițiile pentru o soluție în care Ucraina să devină un stat suveran independent”.

Declarația lui vine în momentul în care NATO a anunțat deja că o unitate de comandă pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operațională în Germania din septembrie.

„Acest lucru va oferi mai multă predictibilitate, responsabilitate și sprijin și va demonstra, de asemenea, angajamentul nostru de durată de a sprijini Ucraina”, a spus Stoltenberg.

Deocamdată, membrii NATO cheltuiesc 2% din PIB pe arme

De asemenea, comentariile lui Stoltenberg vin în momentul în care Germania a anunțat că intenționează să reducă aproape la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor – de la aproximativ 8 miliarde de euro la aproximativ 4 miliarde de euro.

Stoltenberg a spus că este încrezător că SUA vor rămâne în alianță pentru că „este în interesul securității SUA să aibă o NATO puternică”.
Există, de asemenea, un „sprijin bipartizan puternic pentru NATO în Statele Unite, atât în ​​Congres, dar și în sondajele de opinie”, a argumentat el.

Întrebat dacă un al doilea mandat al lui Trump ar putea însemna mai puține finanțări pentru NATO, Stoltenberg a spus: „Lucrul corect de făcut, indiferent de ce credeți despre angajamentul SUA față de NATO, este să investim mai mult în apărarea noastră.

„În primul rând, crește probabilitatea ca SUA să rămână un aliat puternic. În al doilea rând, dacă se întâmplă ceva cu adevărat rău, atunci este bine că avem capacități de apărare europene și canadiene mai puternice”.

Stoltenberg a spus că fostul președinte american a făcut „critici absolut corecte și valide” aliaților europeni pentru că nu au cheltuit suficient pentru apărare și s-au bazat prea mult pe SUA. Dar „acest lucru s-a schimbat acum”, a adăugat el.

Membrii NATO ai alianței militare s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din valoarea economiilor lor – măsurată prin PIB – pentru apărare pe an până în 2024.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”