Parlamentul este supus unor presiuni, atacuri și critici permanente din partea Ministerului Public, a acuzat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, potrivit Agerpres.
”În momentul de faţă noi discutăm despre statul de drept în România, dar este o caricatură ceea ce se întâmplă în România. Adică instituţia fundamentală democratică este supusă unor presiuni, atacuri şi critici permanente din partea Ministerului Public, din partea unei autorităţi judecătoreşti, într-o manieră care este inacceptabilă. Nu se poate ca agenda Parlamentului să fie dictată de Procuratură în România, decât dacă vrem să adoptăm modelul sovietic de democraţie şi modelul rusesc actual în care serviciile secrete şi Procuratura conduc ţara. România se pare că se îndreaptă către această formulă”, a declarat Tăriceanu.
Acesta a mai acuzat anumite persoane că pozează în apărători ai statului de drept, dar, de fapt, nici nu înțeleg că derapajele democratice vor ajunge la un moment dat să le amenințe chiar lor existența. În acest context, el a amintit și de decizia Curții Constituționale, potrivit căreia serviciile au ajuns să îndeplinească rolul de organ de anchetă judiciară.
”România se pare că se îndreaptă către această formulă. Aşa zişii apărători ai statului de drept sunt nişte oameni care nu înţeleg că derapajele democratice şi excesele la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor într-o bună zi o să le ameninţe inclusiv existenţa lor (…) Acest punct de vedere nu e punctul meu de vedere. Văd ce spun asociaţiile judecătorilor din România. Uitaţi-vă, semnalele de alarmă pe care le trag. Uitaţi-vă, decizia CCR care spune că serviciile au ajuns să îndeplinească rolul de organ de anchetă judiciară, ca nicăieri în lumea democratică. Lucrurile astea nu vă şochează puţin, nu vă pun probleme de conştiinţă până la urmă?”, a mai susținut președintele Senatului.
''Dacă o să slăbim din ce în ce mai mult puterea Parlamentului, atunci drumul către un soi de formulă de putere autoritară este deschis'', a mai avertizat Călin popescu Tăriceanu.