Germania vrea să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei: Noul buget prevede 4 miliarde de euro în loc de 8

Germania vrea să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei: Noul buget prevede 4 miliarde de euro în loc de 8
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Moritz Frankenberg

Cabinetul de miniștri al Germaniei intenționează să aprobe bugetul pentru 2025 după multe dezbateri, sperând într-o redresare economică puternică. Acest lucru va contribui la eliminarea decalajului de 17 miliarde de euro dintre cheltuielile și veniturile prevăzute, relatează BBC.

Noul buget are rezervate 4 miliarde de euro pentru Ucraina

Germania, cea mai mare economie din zona euro, a evitat recesiunea la începutul anului, dar creșterea a fost mai lentă decât se aștepta. La fel ca Marea Britanie și Franța, Germania se confruntă cu provocarea de a-și reduce deficitul bugetar.

Printre altele, proiectul de buget include aproximativ 4 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina. Bugetul actual prevede 8 miliarde euro. Bugetul pentru 2025 include planificarea financiară pe termen mediu până în 2028, când urmează să se epuizeze fondul special pentru forțele armate, necesar pentru a îndeplini obiectivele minime de cheltuieli ale NATO.

În iunie, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat într-un discurs în Bundestag că țara ar trebui să fie pregătită să se apere în cazul unui atac rusesc până în 2029 și să ia măsuri de descurajare.

El a subliniat trei probleme principale: echipamente, personal și finanțe. Pistorius a subliniat necesitatea de a crește bugetul apărării și a amintit de reforma conscripției.Pistorius este convins că trebuie alocate încă 4 miliarde de euro de la buget în acest an pentru a sprijini Ucraina, relatează Spiegel.

Potrivit publicației, aproximativ 7 miliarde de euro alocate în acest an au fost în cea mai mare parte cheltuite sau legate de contracte și au rămas mai puțin de 200.000 de euro pentru noi livrări în a doua jumătate a anului. Prin urmare, Pistorius a apelat la ministrul de finanțe Christian Lindner pentru o finanțare suplimentară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`