Valul de caniculă din România a mai făcut o victimă. Câte persoane au decedat până acum din cauza termeraturilor extreme

Valul de caniculă din România a mai făcut o victimă. Câte persoane au decedat până acum din cauza termeraturilor extreme
Foto: Pixabay

Căldura insuportabilă a înroșit harta cu avertismente meteo, care sunt în general ignorate. Doi bărbați din Iași, în vârstă de 32 şi 72 de ani au ajuns la spital cu hipertermie. În ciuda eforturilor medicilor, unul dintre ei este în comă, iar celălalt a murit.

Cinci persoane decedate în România din cauza căldurii

Pe lângă bărbatul din Iași care a murit, după ce s-a prezentat la spital cu hipertermie, alte patru persoane au decedat zilele trecute din aceeași cauză, potrivit observatornews.ro.

Specialiștii ne sfătuiesc să fim foarte atenți la prognozele meteorologice, deoarece activitatea soarelui de anul acesta este mult mai intensă, o situație care se repetă la aproximativ 12 ani.

Este recomandat să evităm să ieșim din casă la orele de vârf ale amiezii, iar dacă o facem e bine să avem capul acoperit sau o umbrelă. Hidratarea este foarte importantă, iar lichidele consumate nu trebuie să fie foarte reci, ci la temperatura camerei.

În această perioadă sunt recomandate fructele și legumele, nu alimentele bogate în grăsimi sau consumul de cafea și băuturi alcoolice. Duș, însă, putem face de câte ori dorim.

Căldura extremă poate provoca decesul

Atunci când este foarte cald afară, corpul nostru are capacitatea de a se proteja prin transpirație. Astfel, apa se evaporă și corpul rămâne rece pentru o perioadă scurtă de timp.

Atunci când afară sunt peste 35 de grade și umiditatea este crescută, apa din transpiraţie nu se mai evaporă, iar corpul îşi pierde capacitatea de-a se răci. Apare atunci hipertermia şi şocul termic când temperatura corpului poate depăşi 40 de grade. Dacă nu se intervine rapid apare decesul.

„Iniţial va simţi că îi este foarte cald şi va simţi nevoie să bea apă, dacă nu se va hidrata, apare durerea de cap, vomă, greaţă şi până la cazurile extreme în care pacientul îşi pierde starea de conştienţă. Această căldură poate să determine deteriorarea funcţiilor vitale. Bineînţeles că cei mai expuşi sunt pacienţii cronici”, a declarat Magdalena Mansour, medic UPU Universitar.

„Dacă vorbim specific de sistemul cardiovascular, expunerea la temperaturi crescute contribuie la scăderea tensiunii arteriale pentru că organismul trebuie să se adapteze, să se răcească. Această situaţie pe tot sistemul cardio vascular şi pe o boală pre existentă s-ar putea ca acel ritm cardiac să se destabilizeze şi atunci ajungem la colaps”, spune medicul Ștefan Busnatu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Copilul care a tras cu arma în trafic era cu mama lui în mașină. S-a ales cu dosar penal
20:49 - Robert Sighiartău (PNL): „Povestea asta cu dăm premierul la alt partid, ca să arătăm că împărțim puterea, este o formă de manipulare tocmai ca să nu trezească aceeași frică și teamă pe care poporul, pe bună dreptate, o are față de PSD” (VIDEO)
20:47 - Sighiartău (PNL): „PSD se pregătește deja de planul de rezervă, acela de a guverna cu AUR. Sigur, o altă formulă de AUR – încearcă prin Târziu, prin alți lideri să guverneze după alegeri cu acest partid” (VIDEO)
20:26 - Germania a înregistrat primul caz de variola maimuței. Varianta virusului este mai periculoasă
20:21 - Un român a rămas fără mașină și fără o geantă plină de bani, după ce polițiștii au descoperit ce ascundea
20:14 - Vlad Nistor, despre acuzațiile PNL la adresa PSD: Asta ar fi, cred eu, cel mai înfiorător lucru care i s-ar putea întâmpla poporului român (VIDEO)
19:58 - Pensionarii care au primit bani mai mulți din greșeală nu trebuie să îi returneze
19:51 - Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)
19:47 - Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România
19:29 - Gorj: Școală și grădiniță modernizate cu 1 milion de euro, ținute închise. Care este explicația primarului