Topul celor mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru un sejur aici

Topul celor mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru un sejur aici
Foto simbol: Pixabay

Turiștii care aleg să își petreacă concediul pe malul Mării Negre se confruntă cu prețuri din ce în ce mai mari, deoarece vacanțele pe litoralul românesc au devenit și mai costisitoare.

Stațiunile cele mai scumpe din România

În ultimul timp, prețurile la alimente, bunuri sau servicii au explodat, iar acest lucru se poate observa și în prețurile de pe litoral de vara aceasta. Românii care aleg să petreaca vacanța de vară la mare vor avea costuri de patru ori mai mari decât în 2022.

Deși mulți sunt de părere că Mamaia ar fi cea mai scumpă destinație de pe litoral, datele de anul trecut arată altceva. Când vine vorba de prețurile la alimente, cea mai scumpă stațiune ar fi Vama Veche, unde anul trecut o ciorbă costa 35 de lei, potrivit Știrile ProTv. 

Cei care vor să facă o economie și să mănânce o shaorma nu sunt mai câștigați, deoarece aceasta costă 41 de lei, în timp ce la restaurante, o apă plată costă 12 lei și o bere are prețul de 20 de lei. Astfel, o familie cu un copil ajunge să cheltuie pentru o săptămână în Vama Veche un salariu mediu pe economie.

Pe locul doi se află stațiunea Mamaia, unde turiștii aleg să meargă la auto-servire. Chiar și acolo, un fel de mâncare cu carne și garnitură ajunge să coste 70 de lei, în timp ce un șezlong se închiria în 2023 pentru sume cuprinse între 50 și 100 de lei, iar un baldachin costa 200 de lei.

În Mamaia nu mai sunt zone libere în care turiștii să poată să își pună cearceaful, așadar toți sunt nevoiți să dea bani ca să se bucure de o zi de plajă. În unele plaje exclusiviste din Mamaia, un șezlong se închiria anul trecut chiar și cu suma de 200 de lei.

Care sunt cele mai ieftine stațiuni de pe litoral

Cu toate că prețurile au crescut considerabil, există și stațiuni unde costurile nu sunt atât de ridicate. Costurile medii ale unui sejur de trei nopți pentru două persoane au variat între nordul și sudul țării.

Un sejur de trei nopți în nordul litoralului, pentru o familie de doi adulți și doi copii, a costat în medie 1.763 de lei. În stațiunea Jupiter, acest sejur a ajuns la 2.637 de lei, în timp ce în stațiunea Mangalia, cea mai ieftină destinație, costul mediu a fost de doar 724 de lei.

Multe familii au optat pentru pachete promoționale care au inclus mai multe servicii, precum mese și șezlonguri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`