Balcanii și Europa de Est fierb din cauza temperaturilor record: Valul de aer tropical ar putea să ne chinuie până la finalul lunii iulie. Ce este domul de căldură

Balcanii și Europa de Est fierb din cauza temperaturilor record: Valul de aer tropical ar putea să ne chinuie până la finalul lunii iulie. Ce este domul de căldură
Sursa foto: Shutterstock

Întreaga zonă a Balcanilor și părți ale Europei de Est se află sub un val de caniculă de la începutul lunii iulie și se preconizează că această căldură extremă va dura încă două săptămâni, scrie serviciul meteorologic al Severe Weather Europe.

Peste 40°C în Serbia, România, Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Grecia

„Este un val de căldură istoric, cu temperaturi zilnice care depășesc pragul de 40°C. Cel mai intens este resimțit în Peninsula Balcanică și în Europa de Est. Se încălzesc și mările din regiunea mediteraneană, temperatura apei ajungând pe alocuri la 30°C.

Potrivit prognozelor meteorologice globale, temperaturile vor rămâne cu mult peste medie în Europa de Sud și de Est. Sunt prognozate temperaturi record pentru Peninsula Balcanică în această săptămână”, scrie SWE.

Temperaturile au atins peste 30 de grade în multe zone, iar în ultimele zile s-au înregistrat peste 40°C în Serbia, România, Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Grecia.

Cea mai ridicată temperatură minimă înregistrată vreodată în Serbia

În Serbia, scrie SWE, s-a înregistrat o temperatură istorică. Stația meteorologică din Vršac a înregistrat o temperatură minimă de 30,6°C sâmbătă și 31,2°C duminică, care este cea mai ridicată temperatură minimă înregistrată vreodată în Serbia.

Belgradul a raportat o temperatură minimă de 27,3°C sâmbătă și 27,5°C duminică.

Temperaturi mari nocturne au fost înregistrate și în țările vecine, precum Croația, Bosnia și Herțegovina, România și Macedonia de Nord.
Grecia a mai remarcat că temperatura minimă în weekend nu a scăzut sub 30°C în unele stații.

Valul de căldură va dura încă 7 până la 10 zile. Ce este un dom de căldură?

„Iulie este cunoscută drept cea mai caldă lună a verii, dar temperaturile din aceste zile și din următoarele 7-10 zile vor fi semnificativ mai mari decât media.

Media zilnică în multe regiuni va fi cu aproximativ 10 grade mai mare decât valorile de până acum”, anunță SWE.
Responsabil pentru aceste derapaje ar fi domul de căldură.

Un dom de căldură este un fenomen meteorologic constând în căldură extremă care este cauzat atunci când atmosfera este acoperită de aer fierbinte ca și cum ar fi delimitată de un capac sau capac.

Un dom de căldură este un fenomen meteorologic în care o masă mare de aer cald este prinsă deasupra unei anumite zone, provocând temperaturi extreme.

Foto: Pixabay

În mod normal, aerul cald, care este mai subțire decât aerul rece, tinde să se ridice. Cu toate acestea, un sistem puternic de înaltă presiune poate preveni această ridicare și răspândire și poate forța aerul cald să rămână prins aproape de suprafață într-o anumită zonă.

În acest sens, sistemele de înaltă presiune acționează ca o pătură sau cupolă peste o anumită zonă.
Fizicianul atmosferic Branko Grisogono, profesor de la Facultatea de Filosofie din Zagreb, interpretează că „suspensia crescută într-un câmp de aer puternic anticiclonic nu permite convecția și evaporarea profundă, dar cu „capacul” său puternic face chiar opusul – previne amestecarea aerului și ventilația”.

„Acest lucru se întâmplă cel mai adesea când curentul polar sau subtropical, este prea slab, iar această slăbire a sa este ceva ce se întâmplă din cauza schimbărilor climatice actuale”, adaugă Grisogono.

Energia soarelui încălzește pământul, iar acel pământ încălzit încălzește apoi aerul de deasupra lui.
Fără capacitatea de a se ridica și de a se dispersa, aerul încălzit rămâne aproape de pământ, unde continuă să se încălzească. Se condensează sub dom și, pe măsură ce căldura sa totală este prinsă într-un volum mai mic, temperatura sa continuă să crească.

De asemenea, presiunea ridicată previne formarea norilor și a precipitațiilor, ceea ce înseamnă că spațiul de sub domul termic rămâne uscat și însorit, ceea ce, la rândul său, crește și mai mult temperatura.

Unul dintre exemplele extreme de dom de căldură a avut loc în 2021 în America de Nord, când părțile de vest ale SUA și Canada au cunoscut temperaturi record de peste 40°C, care au provocat numeroase probleme de sănătate și incendii forestiere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`