Numirea lui JD Vance în funcția de vicepreședinte de către Donald Trump, în cazul în care va câștiga alegerile, e o veste foarte proastă pentru Ucraina

Numirea lui JD Vance în funcția de vicepreședinte de către Donald Trump, în cazul în care va câștiga alegerile, e o veste foarte proastă pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta.ro / Zuma Press / Jintak Han

Decizia lui Donald Trump de a-l alege pe JD Vance în funcția de vicepreședinție a reaprins temerile în Europa că în SUA va urma o politică externă de tipul „America pe primul loc”, care ar putea culmina cu decizia SUA de a-i cere Ucrainei să accepte pacea cu Rusia, anunță The Guardian.

Numirea lui Vance a făcut lumină asupra politicii externe viitoare a SUA

„Este rău pentru noi, dar este o veste îngrozitoare pentru [Ucraina]”, a spus un diplomat european de la Washington. „[Vance] nu este aliatul nostru.”

Diplomații și observatorii străini au numit frecvent politicile actuale ale lui Trump o „cutie neagră”, spunând că este imposibil de știut cu siguranță ce va face liderul imprevizibil atunci când va fi la putere.

Dar după numirea lui Vance, e din ce în ce mai clar că viitoarea administrație Trump va alimenta scepticismul lui Donald Trump față de Ucraina și Europa, îndemnând în același timp la politica comercială și externă agresivă a partidului în alte părți ale globului.

„Senatorul Vance a fost unul dintre principalii oponenți ai noului pachet de asistență pentru Ucraina în primăvara trecută și și-a exprimat indiferența față de ceea ce se întâmplă în acel război”, a declarat Michael McFaul, director la Institutul Freeman Spogli pentru Studii Internaționale și fost ambasador în Rusia.

„Alegându-l pe Vance ca partener de candidatură, Trump și-a făcut foarte clară strategia, pentru alegătorii americani, în ceea ce privește politica externă”.

sursă foto: captură YT

Vance a criticat public pachetele de ajutor ale SUA pentru Ucraina și a făcut presiuni pentru negocieri cu Rusia, deși Ucraina a spus că nu dorește să poarte discuții. El a mai acuzat administrația Biden că „microgestionează” războiul Israelului din Gaza și a spus că America ar trebui „să permită Israelului să se descurce pe cont propriu”.

Și a cerut țărilor europene să plătească o parte mai mare din PIB-ul lor NATO, scriind anul acesta: „Statele Unite au oferit Europei o pătură de securitate mult prea mult timp”.

Și finanțatorii principali ai lui Trump cer negocierea unei păci între Ucraina și Rusia

„Cred că Vance a fost ales cel puțin parțial pentru politica sa externă și pentru politica sa comercială”, a spus Emma Ashford, un membru senior al programului Reimagining US Grand Strategy de la Stimson Center Washington.

„Vance este foarte reprezentativ pentru această nouă dreapta care a crescut în partidul republican. Sunt mult mai naționaliști, oarecum protecționiști, anti-imigrație… Trump a fost cel care a inițiat asta în mare măsură în 2016, iar Vance a devenit unul dintre liderii congresului.

Se pare că cei mai importanți donatori s-au angajat într-o încercare de a asigura nominalizarea pentru Vance în ultimele ore. Potrivit Axios, din acest grup fac parte: Elon Musk, Tucker Carlson și David Sacks.

Toți trei au fost sceptici cu privire la sprijinul lui Joe Biden pentru Volodimir Zelenski, iar Sacks, pe scena convenției naționale republicane, a spus că Biden „a provocat, i-a provocat pe ruși să invadeze Ucraina vorbind despre extinderea NATO”.

Vance și-a făcut un nume și ca principal critic al ajutorului acordat Ucrainei

„Cred că este ridicol că ne concentrăm pe această graniță din Ucraina”, a spus Vance într-un interviu la podcastul War Room al lui Steve Bannon în 2022. „Trebuie să fiu sincer cu tine: chiar nu-mi pasă ce se întâmplă cu Ucraina.”

La conferința de securitate de la München din februarie, el a transmis Europei un mesaj în care a minimizat amenințarea reprezentată de liderul Rusiei și a spus că SUA nu pot fabrica armele necesare pentru a le trimite Ucrainei pentru a continua războiul.

„Nu cred că Vladimir Putin este o amenințare existențială pentru Europa și, în măsura în care este, asta sugerează din nou că Europa trebuie să-și asume un rol mai agresiv în propria sa securitate”, a spus Vance.

Vance a mai spus că el crede că războiul din Ucraina „se va încheia printr-o pace negociată”, o opinie care părea să fie susținută marți de premierul ungar Viktor Orbán, care a spus că, după alegeri, Trump va începe să acționeze ca „negociator de pace imediat”, chiar înainte de investirea sa.

„Da, Trump va stabili în cele din urmă politica Ucrainei”, a scris Serhiy Kudelia, profesor de științe politice la Universitatea Baylor, despre X. „Dar alegerea lui Vance ne spune tot ce trebuie să știm despre cum vrea Trump să abordeze situația din Ucraina odată ce va deveni președinte: Iese din discuție aderarea Ucrainei la NATO, se va reduce asistența militară și economică și îl va forța pe Zelenski la o masă [de negocieri] cu Putin.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`