Reprezentant al pacienților: Mulți bolnavi au fost trimiși acasă pentru că era prea cald în spitale. Au fost și 40 de grade în saloane. Unele operații au fost amânate (VIDEO)

Reprezentant al pacienților: Mulți bolnavi au fost trimiși acasă pentru că era prea cald în spitale. Au fost și 40 de grade în saloane. Unele operații au fost amânate (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat că în ultimele zile au fost externați bolnavi din spitale pentru că unitățile medicale nu le puteau asigura condiții bune și stăteau în saloane chiar și la 40 de grade Celsius.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul în care Spitalul Clinic Fundeni a rămas fără curent electric, în plină caniculă, timp de două ore, zonele critice funcționând pe generatoare. Barbu a insistat că autoritățile trebuie să găsească soluții deoarece viețile pacienților sunt în joc.

Vasile Barbu: Pacienți au fost externați din spitale din cauza căldurii

„Zilele trecute s-au făcut multe externări ale pacienților pentru că instalațiile de aer condiționat erau cele de tip domiciliu, cum avem acasă, nu era un sistem integrat la nivel de clădire. Arhitectura clădirilor nu permite astfel de instalații, spitalele fiind vechi.

Mulți pacienți au fost trimiși acasă, chiar au fost amânate anumite intervenții care suportau amânare, pentru că pacienții nu puteau sta în asemenea condiții. Erau în saloane 38, chiar 40 de grade la un moment dat.

Trebuie neapărat să existe o strategie pe viitor. Penele de energie electrică sunt un real pericol pentru sistemul de sănătate, pentru pacienții conectați la diverse dispozitive electrice. Instalațiile care sunt tampon nu mereu funcționează corect, au fost situații de defecțiuni în care e acest pericol.

Ar trebui instalația de energie electrică să aibă circuite cumva programate așa încât când crește consumul, cum s-a întâmplat acum, să nu se producă întreruperi de energie electrică pe acele zone care alimentează puncte importante, spitale și alte obiective”, a declarat Vasile Barbu.

Acesta a mai precizat că au existat astfel de situații și pe timpul iernii, iar Ministerul Sănătății, cel al Energiei și alte instituții responsabile ar trebui să găsească soluții de a asigura continuu energia electrică pentru spitale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)
16:24 - Aplicația Telegram a fost interzisă în Ucraina. Există riscul ca serviciile ruse să poată intercepta mesajele militarilor
16:10 - Construcții Erbașu: Contribuim activ la un viitor sustenabil. Anul acesta am finalizat instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, proiectate să producă anual 6.000 MWh de energie verde (FOTO)
15:58 - Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
15:56 - Un nou ciclon amenință Europa! Va aduce alte furtuni puternice. Au fost deja emise avertizări Cod roșu și portocaliu
15:54 - Dâmbovița: Un bărbat s-a stins din viață, după ce a fost acroşat de o basculantă
15:44 - Mircea Geoană, critici dure privind noua lege a pensiilor: „Am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”
15:44 - Newsweek: Pensionar „furat” la pensie. A pierdut 700 lei pentru că nu e pensionat pe legea nouă. Cât a lucrat?
15:36 - Firma de catering care a livrat alimente în școli din județul Mehedinți, amendată și închisă temporar de ANPC