Ce este Gond Katira, ingredientul minune pe care-l folosesc indienii în sucurile cu care luptă împotriva temperaturilor de 50 de grade

Ce este Gond Katira, ingredientul minune pe care-l folosesc indienii în sucurile cu care luptă împotriva temperaturilor de 50 de grade

Anul acesta, când India trece prin cel mai lung val de căldură vreodată, localnicii au apelat la băuturi răcoritoare ca niciodată. Gond Katira se găsește în piețele cu mirodenii și e sub forma unor cristale mici, neuniforme, translucide, de culoare alb murdar.

Gelul obținut din cristalele de Gond Katira poate reduce temperatura corpului

Se folosește în răcoritoare comune, cum e limonada, și băutura arată ca un pahar obișnuit de limonadă, dar cu bucăți mici de jeleu alb în el. Ingredientul minune, Gond Katira, are proprietatea de răcire sau încălzire a unui aliment și poate astfel reduce căldura corpului. Jeleul fără gust și fără miros, făcut din cristale înmuiate, se mai numește și gumă de tragacanth.

Guma Tragacanth poate fi derivată din peste 2.000 de specii de plante din genul Astragalus, găsite din Grecia până în sud-vestul Asiei, Iranul și Turcia fiind principalii producători, potrivit BBC.

Când se fac incizii pe rădăcinile și scoarța unei plante, guma curge din ele și se întărește rapid. Această gumă uscată este colectată și procesată apoi sub formă de fulgi și pulbere.

Una dintre componentele sale principale este tragacantina, care este solubilă în apă și se umflă pentru a forma o structură asemănătoare gelului; din această cauză, guma de tragacant este utilizată pe scară largă în industria alimentară ca agent de îngroșare și emulgator.

Se adaugă la amestecuri de copt, condimente, uleiuri, sosuri, sucuri de fructe și mâncare. De asemenea, este folosit în tratamente antibacteriene, anticancerigene, antiinflamatorii și antioxidante din industria farmaceutică.

Gond Katira este folosit și în tratamentul împotriva anumitor boli

Gond Katira a fost, de asemenea, mult timp considerat un remediu pe bază de plante. „A fost folosit de medicii Unani [un sistem de medicină tradițională practicat în Asia de Sud] timp de secole, deoarece are capacitatea de a răci corpul, de a îmbunătăți textura pielii și enzimele hepatice și de a crește imunitatea”, a explicat dr. Syed MM Ameen, medic Unani. cu sediul în Chennai.

Mai mult decât atât, beneficiile sale sunt menționate în Canonul Medicinei, compilat de medicul persan din secolul al XI-lea Avicenna, care este încă folosit în colegiile medicale Unani; și în Formularul național de medicamente Unani al guvernului indian pentru utilizarea sa ca medicament singur și în medicamente combinate pentru tratarea bolilor hepatice și respiratorii.

Utilizarea acestei gume nu se limitează la India. Este, de asemenea, un ingredient în pastilele Fisherman’s Friend, un remediu popular, de modă veche, pentru tuse și răceală în SUA și Marea Britanie.

Deși Gond Katira este produs și exportat în principal de Iran și Turcia, este considerat un ingredient tradițional de uz casnic în India, în special de către persoanele în vârstă, utilizarea sa fiind răspândită de la Delhi și Punjab în nordul Indiei până în Andhra Pradesh și Tamil Nadu în sud.

Iar anul acesta, când India a cunoscut cel mai lung val de căldură prin care a trecut vreodată, localnicii au apelat la băuturi răcoritoare cu acest ingredient.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`