Planta de pe munte ocrotită de lege. Sancțiunile sunt semnificative

Planta de pe munte ocrotită de lege. Sancțiunile sunt semnificative
Sursa foto: unsplash

În România sunt câteva plante care sunt ocrotite de lege, iar persoanele care le rup sau le distrug pot risca amenzi de mii de lei sau chiar închisoare.

Planta pe cale de dispariție

Ghințura galbenă este o plantă rară, pe cale de dispariție, și crește în mai multe zone din țară. Prezența activității umane în zonele sălbatice și schimbările climatice tot mai severe au făcut ca această floare să fie tot mai rar întâlnită, informează Click.

Autoritățile au decis să protejeze planta, la fel ca multe altele care se află în aceeași situație. De aceea, persoanele care încalcă lege riscă amenzi colosale și chiar închisoarea dacă rup sau distrug această plantă.

Ghințura galbenă înflorește în lunile iulie și august, iar cei care vor să o vadă trebuie să meargă la munte în această perioadă. Dar, trebuie să aibă mare grijă, o pot privi, adimira și fotografia, dar nu au voie să o rupă.

Planta poate vindeca mai multe afecțiuni

În plus, această plantă are și proprietăți medicale. Rădăcina sa este benefică pentru gastrita hipoacidă și tulburările dispeptice. Ea mai are și proprietăți antihelmintice, antimalarice și antipiretice.

Amenzi pentru persoanele care rup această plantă poate ajunge până la 5.000 de lei sau chiar trei luni de închisoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`