Adrian Câciu: Inflația a ajuns la 1,1% pe partea de produse alimentare. Ca să nu ai inflație la medicamente sau la detergenți, trebuie să ai și producție (VIDEO)

Adrian Câciu: Inflația a ajuns la 1,1% pe partea de produse alimentare. Ca să nu ai inflație la medicamente sau la detergenți, trebuie să ai și producție (VIDEO)
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Câciu (PSD), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că prețurile la anumite produse, precum detergenții și medicamentele, au crescut deoarece acestea nu se produc în cantități suficiente. În ceea ce privește produsele alimentare, în cazul acestora inflația a scăzut la 1,1%, a mai spus ministrul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Câciu, despre inflație și evoluția prețurilor

„Această inflație a ajuns la 1,1% pe partea de produse alimentare, ceea ce înseamnă că politicile pe care noi le-am promovat au fost bune și vom continua.

Suntem în recuperare de putere de cumpărare, avem o creștere de putere de cumpărare dacă vreți de 7%. E comunicatul INS cu câștigul salarial mediu brut de acum 2 – 3 zile.

Eu am spus că până la final de an vom avea 15% în plus la puterea de cumpărare.

E evident că unele servicii se vor scumpi. Sunt serviciile de transport aerian, de exemplu. Vor continua să se scumpească. Medicamentele s-au scumpit în septembrie, mare parte din ele. Cele care sunt pentru populația vulnerabilă sunt compensate. În octombrie, când veți vedea comunicatul INS, veți vedea că această scumpire de 23% nu se va mai revedea în inflație, că sperăm că nu se mai pune peste.

Ca să nu ai inflație la medicamente, la detergenți, la alte lucruri care într-adevăr ne deranjează în continuare, trebuie să ai și producție.

Dacă pe partea de alimente era total incorect să avem o inflație galopantă sau pe partea de energie, pe partea de detergenți, trebuie să producem detergenți, pe partea de medicamente, trebuie să producem medicamente.

Am adus chiar acum o investiție de 100 de milioane de euro pentru a face medicamente critice în România, medicamente folosite în bolile de primăvară și de toamnă, cunoscutele răceli, viroze. Vrem să facem această investiție”, a explicat ministrul Adrian Câciu, pentru B1 TV.

INS: Inflația a scăzut în iunie la 4,9%

Declarațiile au fost făcute în contextul în care Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat recent că rata anuală a inflaţiei în iunie a fost 4,9%, în scădere de la 5,1%, cât a fost în luna mai.

În interval de un an, preţurilor mărfurilor nealimentare s-a majorat cu 6,28%, iar cele ale mărfurilor alimentare au crescut cu 1,1%. Față de luna anterioară, în iunie 2024, preţurile bunurilor de consum s-au majorat cu 0,24%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)