5 morți și 20 de răniți după un atentat cu o mașină-bombă la o cafenea din Mogadiscio, în timpul finalei Euro 2024

5 morți și 20 de răniți după un atentat cu o mașină-bombă la o cafenea din Mogadiscio, în timpul finalei Euro 2024

Gruparea jihadistă Al-Shabaab este suspectată că a detonat o mașină-bombă în fața unei cafenele din Mogadiscio, capitala Somaliei, în timp ce fanii fotbalului urmăreau finala Euro 2024, provocând cinci morți, potrivit AFP.

Cinci persoane au murit în urma exploziei

Cinci persoane au fost ucise într-o puternică explozie cu mașină-bombă duminică seara, într-o cafenea din capitala somalezei Mogadiscio, care era plină de fani de fotbal care urmăreau finala Euro 2024, a declarat presa locală, citând poliția.

Imaginile postate online au arătat o minge de foc uriașă și trombe de fum pe cerul nopții, în timp ce explozia a distrus popularul restaurant din centrul orașului.

„O mașină-bombă a fost detonată în această seară în fața Top Coffee Restaurant… plasată de teroriști kharijiți”, a raportat Agenția Națională de Știri din Somalia, folosind termenul pe care oficialii îl adoptă pentru a descrie gruparea jihadistă Al-Shabaab legată de Al-Qaeda.

„Rapoartele preliminare ale poliției confirmă cinci decese și aproximativ 20 de răniți”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, maiorul Abdifitah Aden Hassan, potrivit SONNA pentru presa de stat.

Televiziunea Națională Somalia a raportat aceleași informații despre atentatul, care a avut loc în timp ce tinerii urmăreau meciul dintre Spania și Anglia.

Un jurnalist AFP a declarat că pompierii, poliția și ambulanțele s-au grăbit la locul exploziei.

Al-Shabaab duce o luptă sângeroasă împotriva guvernului somalez

Poliția a izolat zona, care este aproape de complexul palatului prezidențial cunoscut sub numele de Villa Somalia și era foarte aglomerată în momentul bombardamentului.

Al-Shabaab duce o luptă sângeroasă împotriva fragilului guvern federal al Somaliei de mai bine de 17 ani și a efectuat numeroase bombardamente în Mogadiscio și în alte părți ale țării.

A avut loc o relativă acalmie în atacuri în ultimele luni, în timp ce guvernul continuă cu o ofensivă împotriva militanților islamiști.
Dar sâmbătă, cinci deținuți despre care se spune că sunt luptători Al-Shabaab au fost uciși într-un schimb de focuri cu gardienii închisorii într-o încercare de evadare a închisorii din închisoarea principală din Mogadiscio.

De asemenea, trei gardieni au fost uciși și alți 18 răniți în confruntare, au spus oficialii penitenciarului, după ce prizonierii au reușit să pună mâna pe arme.

Președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, a promis un război „total” împotriva jihadiștilor, iar trupele guvernamentale și-au unit forțele cu milițiile clanurilor locale într-o campanie militară susținută de atacuri aeriene americane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)