ANM: 14 iulie 2024, cea mai călduroasă dimineață de când se fac măsurători meteorologice

ANM: 14 iulie 2024, cea mai călduroasă dimineață de când se fac măsurători meteorologice
Foto: Pixabay

Peste 120 de recorduri de temperaturi extreme s-au înregistrat în România în ultimele 2 zile, în timp ce meteorologii avertizează că și zilele următoare vor fi de foc. Dimineața de duminică, 14 iulie, a fost consemnată drept cea mai călduroasă de când se fac măsurători meteorologice în România.

„126 de stații meteorologice au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, iar minimele au fost cele mai ridicate la 71 de stații meteorologice. Iar în această dimineață, 14 iulie, 58 de stații au înregistrat de asemenea recorduri ale temperaturilor minime, fiind cea mai călduroasă dimineață de 14 iulie de când se fac măsurători meteorologice”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM pentru digi24.ro.

Conform avertizărilor emise de ANM, codul roșu rămâne valabil pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, unde temperaturile au atins valori între 37 și 41 de grade. Codul portocaliu afectează Maramureș, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali, cu maxime de 35-40 de grade. În intervalul 15-16 iulie, codul roșu se va extinde și în Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, unde se așteaptă temperaturi de până la 42 de grade.

Nopțile tropicale continuă

Meteorologii preconizează că valul de căldură va persista în toată țara, cu temperaturi foarte ridicate atât ziua, cât și noaptea. Minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, accentuând disconfortul termic.

Noaptea care va urma, cu siguranță o noapte tropicală, pentru că și minimele vor fi destul de ridicate, nu vor coborî sub 20 de grade. Iar indicele temperatură-umezeală cu siguranță va putea depăși gradul critic de 80 de unități, temperaturile resimțite fiind de asemenea foarte ridicate. Și vorbim de valori de 40 până la 44 de grade Celsius”, a declarat directorul ANM.

Când se răcește vremea?

Scăderea temperaturilor este așteptată abia de joi, dar doar în anumite regiuni. În jumătatea nordică a țării, temperaturile ar putea scădea la 33-34 de grade, în timp ce în sud se vor menține în jur de 38-39 de grade. Totuși, valul de căldură va continua să afecteze întreaga țară în zilele următoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe