Curtea de Conturi: Numărul studenţilor a scăzut dramatic, nivelul de pregătire al elevilor este tot mai slab, iar învăţământul superior nu este adecvat (VIDEO)

Curtea de Conturi: Numărul studenţilor a scăzut dramatic, nivelul de pregătire al elevilor este tot mai slab, iar învăţământul superior nu este adecvat (VIDEO)
Foto: enational.ro

Mai multe facultăţi, mai puţini studenţi şi o calitate a învăţământului superior care lasă de dorit. Aşa arată radiografia realizată privinţa sistemului educaţional din România de către Curtea de Conturi, potrivit B1 TV.

Numărul studenţilor a scăzut dramatic în perioada 2011-2015, nivelul de pregătire al elevilor este tot mai slab şi se resimte când aceştia ajung în universităţi, iar învăţământul superior nu este adecvat cerinţei de pe piaţa muncii şi nevoilor economice actuale. Asta a descoperit Curtea de Conturi în urma analizei evoluţiei şi situaţiei învăţământului superior din România, în perioada 2011-2015.

Astfel s-a ajuns la situaţia în care din totalul populaţiei cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani, doar un sfert să aibă studii superioare, în condiţiile în care media Uniunii Europene este de peste 37 de procente. Potrivit raportului Curţii de Conturi, doar Italia se află în urma ţării noastre la acest capitol.

Curtea de Conturi: Numărul studenţilor a scăzut dramatic, nivelul de pregătire al elevilor este tot mai slab

#DIRECT_ONE_59734z#

Însă problemele învăţământului românesc încep de jos. Astfel, în anul 2014, 18% din populaţia în vârstă de 18-24 ani avea studii cel mult gimnaziale şi nu mai urma nici o formă de pregătire. Iar decizia de a desfiinţa învăţământul profesional, singura opţiune rămânând învăţământul liceal, a condus la creşterea abandonului şcolar, arată Curtea de Conturi.

În plus, la testele de evaluare a competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, şcolarii români au obţinut în permanenţă rezultate slabe. Astfel, la evaluările PISA din anul 2012 ponderea elevilor cu performanţe slabe a fost de 37,3% la lectură, 40,8% la matematică şi 37,3% la ştiinţe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis urnele de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”