Recomandările Ministerului Sănătății pentru zilele caniculare. Va fi cod roșu de căldură extremă în weekend, în jumătate de țară

Recomandările Ministerului Sănătății pentru zilele caniculare. Va fi cod roșu de căldură extremă în weekend, în jumătate de țară
Foto: Freepik

Ministerul Sănătății a făcut câteva recomandări pentru a preveni incidentele cauzate de caniculă, având în vedere că în weekend jumătate de țară va fi sub cod roșu de caniculă, iar cealaltă jumătate sub cod portocaliu.

Sfaturi pentru a ne feri de caniculă

Una dintre regulile principale este să se evite expunerile la soare între orele 11.00 și 18.00, conform știrileprotv.

„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă”, informează Ministerul Sănătății.

Oamenii trebuie să consume zilnic 1,5-2 litri de lichide și să nu aștepte să li se facă sete. Trebuie să bea câte un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. Este indicat să se evite consumarea alcoolului în zilele caniculare pentru că duce la deshidratare și organismal nu mai poate lupta împotriva căldurii.

„Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, sunt alte recomandările ale Ministerului Sănătății.

Pentru a păstra temperaturi mai joasă în locuințe, este recomandat ca ferestrele să fie închise, jaluzele sau draperiile să fie trase, iar geamurile să se deschidă dimineața devreme și seara târziu.

Recomandări pentru sugari și angajatori

Pentru sugari și copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cât mai plăcut, la răcoare, să se evite expunerea la umiditate excesivă și curent.

Angajatorii ar trebui să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice, să asigure ventilarea la locul de muncă, la le asigure angajaților apă mineral, câte 2-4 litri/ persoană/ schimb.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)