Armata Israeliană a cerut iar evacuarea orașului Gaza, urmează bombardamente intense. Dar zonele pe care le recomandă palestinienilor strămutați sunt și ele bombardate

Armata Israeliană a cerut iar evacuarea orașului Gaza, urmează bombardamente intense. Dar zonele pe care le recomandă palestinienilor strămutați sunt și ele bombardate
Imagine din Fâșia Gaza. Sursa foto: Hepta - Abaca Press / Mohamed Zaanoun

Armata israeliană le-a spus tuturor locuitorilor orașului Gaza să se evacueze spre sud, în centrul Fâșiei Gaza, pe fondul intensificării operațiunilor militare din nord.

ONU, profund îngrijorată de ordinele de evacuare

Pliante aruncate de aeronave instruiesc pe „toată lumea din orașul Gaza” să părăsească ceea ce este descris drept „zonă de luptă periculoasă” prin rute sigure desemnate – două drumuri marcate care duc la adăposturi în Deir al-Balah și al-Zawaida.

ONU a spus că este profund îngrijorată de ordinele de evacuare. Este a doua oară de la începutul războiului când orașului Gaza, în totalitate, i se cere să evacueze.

În ultimele două săptămâni, forțele israeliene au reintrat în mai multe districte în care armata consideră că luptătorii Hamas și Jihadul Islamic Palestinian s-au regrupat de la începutul anului.

Hamas a declarat că activitatea militară reîncepută a Israelului în oraș amenință să deraieze negocierile privind un potențial acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, care a fost reluat miercuri în Qatar. La discuții participă șefii serviciilor de informații din Egipt, SUA și Israel, precum și prim-ministrul Qatarului.

Un oficial important al Hamas, Hossam Badran, a declarat pentru AFP că Israelul „încearcă să facă presiuni asupra negocierilor prin intensificarea operațiunilor de bombardare și comiterea de masacre”.

ONU spune că zonele recomandate strămutaților sunt și ele bombardate

Se estimează că în orașul Gaza încă mai trăiesc mai mult de un sfert de milion de oameni. Unii au fost observați evacuându-se spre sud, după ce armata israeliană a aruncat acolo pliante care îi îndemnau să plece, despre care un oficial israelian a spus ulterior BBC că este o recomandare mai degrabă decât o instrucțiune.

Alții, însă, nu sunt dispuși să plece.
„Nu voi părăsi Gaza [Orașul]. Nu voi face greșeala stupidă pe care au făcut-o alții. Rachetele israeliene nu fac diferența între nord și sud”, a declarat locuitorul Ibrahim al-Barbari, în vârstă de 47 de ani, pentru BBC.

„Dacă moartea este soarta mea și a copiilor mei, vom muri cu onoare și demnitate în casele noastre”, a spus el.
Semiluna Roșie Palestiniană a spus că a primit apeluri de la unii rezidenți care nu au putut să-și părăsească casele din cauza intensității bombardamentelor.

„Informațiile care vin din orașul Gaza arată că locuitorii trăiesc prin condiții tragice. Forțele de ocupație [israeliene] continuă să lovească cartierele rezidențiale și să strămute oamenii din casele lor și din adăposturile de refugiu”, spune organizația.

Marți, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că este „îngrozit” de ordinele IDF de a evacua rezidenții în „zonele în care operațiunile militare israeliene sunt în desfășurare și unde civili continuă să fie uciși și răniți”.

De asemenea, a avertizat că zona Deir al-Balah era deja serios supraaglomerată cu palestinieni strămutați din alte zone din Gaza și că există puțină infrastructură și acces limitat la asistență umanitară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`