Iohannis: Rusia rămâne cel mai mare risc. Deciziile pe care le vom lua la summit-ul NATO vor duce la acțiuni și mai eficiente pentru a consolida securitatea noastră, în special la Marea Neagră (VIDEO)

Iohannis: Rusia rămâne cel mai mare risc. Deciziile pe care le vom lua la summit-ul NATO vor duce la acțiuni și mai eficiente pentru a consolida securitatea noastră, în special la Marea Neagră (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis participă zilele acestea la un summit NATO extraordinar, festiv, desfășurat la Washington. Deciziile ce urmează a fi luate „vor duce la acțiuni și mai eficiente pentru a consolida securitatea noastră”, a precizat acesta.

Iohannis, despre mizele summit-ului NATO

„Contextul e unul special pentru noi, 20 de ani de NATO, dar e, sigur, și un context mai festiv, 75 de ani de când s-a înființat NATO.

Apartenența noastră la NATO a constituit baza pentru dezvoltarea țării noastre, iar acum România și românii beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din toate timpurile.

Reuniunea din aceste zile are loc în contextul celei mai mari crize de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea război Mondial.

Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea europeană și euro-atlantică.

În fața atacurilor hibride folosite de Kremlin, statele NATO trebuie să fie pregătite să se apere. Așadar, deciziile pe care urmează să le luăm în următoarele zile vor duce la acțiuni și mai eficiente pentru a consolida securitatea noastră. Unitatea și solidaritatea sunt clar avantajul nostru strategic și s-a văzut de când a început agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Summit-ul are mize importante pentru securitatea noastră lș va marca progrese decisive pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO în special de-a lungul Flancului Estic și la Marea Neagră”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: Măsurile adoptate la summit-ul NATO ne privesc și pe noi

„Pentru noi e important ca regiunea Mării Negre să fie considerată de importanță strategică. O abordare mai structurată înseamnă inclusiv creșterea prezenței aliate.

Aliații adoptă măsuri de întărire a apărării antiaereiene pe Flancul Estic. Asta sigur ne privește pe noi, ne amintim de situații în care drone au căzut pe tetoriul național.

Am accentuat importanța mobilității militare și aici, la Washington, România se va alătura unui coridor de mobilitate militară, alături de Bulgaria și Grecia. Vrem să găzduim unități de comandă.

Vom definitiva realizarea unui comandament special realizat cu Bulgaria.

România susține ca perspectiva nord-atlantică pentru Ucraina să fie afirmată.

Vom agrea un sprijin sporit pentru alți parteneri afectați de război. Pentru noi importanța cea mai mare o acordăm Republicii Moldova”, a mai declarat Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)