Controlul dăunătorilor și bolilor în cultura de grâu

Controlul dăunătorilor și bolilor în cultura de grâu

Grâul este una dintre cele mai importante culturi agricole din România, dar și de la nivel global. Cultura de grâu este însă vulnerabilă la o varietate de boli și dăunători, care îi pot afecta randamentul și calitatea.

Pentru a împiedica dezvoltarea acestora și a proteja culturile, agricultorii au nevoie de  fungicide pentru grâu, în cazul bolilor, și de insecticide, pentru combaterea dăunătorilor. Există numeroase substanțe chimice care îndeplinesc acest rol important de a înlătura pericolele de îmbolnăvire a plantelor. Descoperă câteva dintre ele și află cum să-ți protejezi cultura de grâu!

Ce boli apar la grâu și cum se tratează

Cele mai întâlnite boli la grâu sunt următoarele:

  • făinarea – este o boală cauzată de ciuperca Blumeria graminis, care apare, de obicei, primăvara, pe frunze și tulpini, sub forma unor pete albe. Stratul alb-prăfos de pe plante poate duce la scăderea fotosintezei și la slăbirea plantelor. Utilizarea fungicidelor sistemice, cum este fungicidul Falcon Pro EC 425,  este eficient contra făinării grâului, având o acțiune preventivă, curativă și eradicativă. Un alt fungicid foarte eficient în combaterea făinărilor este și Cyflamid 5 EW.
  • mozaicul dungat al grâului – apare la câteva săptămâni de la răsărire, ca niște dungi de culoare verde-deschis sau gălbui paralele cu nervurile frunzelor. Un atac puternic face ca frunzele bazale să devină galbene, iar cele din vârf să capete un aspect mozaicat. Din cauza bolii, plantele stagnează din creștere, iar spicele sunt slab dezvoltate.
  • rugina brună a grâului – este o boală provocată de ciuperca Puccinia recondita și determină apariția unor pustule brune pe frunze, care pot compromite randamentul culturilor. Aviator Xpro este un fungicid recomandat în această boală a grâului.
  • fuzarioza – este cauzată de diverse specii de Fusarium, afectând tulpinele și spicele de grâu, care se înroșesc. Eficiente, în acest caz, sunt fungicidele Elatus Era sau Nativo Pro 325 SC.

Dăunători frecvenți ai culturii de grâu

În cazul dăunătorilor, este important să recunoști din timp atacul acestora, pentru a-i combate în mod eficient. Aceștia sunt unii dintre cei mai întâlniți dăunători în cultura de grâu:

  • Tripsul – în cultura de grâu sunt 11 specii de trips (Haplothrips tritici). Acest dăunător provoacă leziuni pe frunze și spicuri, ducând la scăderea calității boabelor și a randamentului. Tripșii sunt insecte mici negre care se hrănesc cu sucurile plantelor. Aplicarea insecticidelor de la primele semne de infestare este crucială pentru a preveni răspândirea și a proteja recolta.
  • Gândacul ghebos – adulții se hrănesc cu florile și boabele în diferite faze de coacere, iar larvele cu părțile aeriene ale plantei. În urma atacului gândacului, plantele sunt distruse în întregime.
  • Păduchele verde al cerealelor – dezvoltă 15-20 de generații într-un an. Adulții și larvele colonizează frunzele și tulpinile, din care sug seva. Frunzele capătă pete de culoare roșie și se usucă. Atacul din perioada formării boabelor duce la scăderea producției. Tratamentele se aplică atunci când pe o plantă sunt mai mult de zece dăunători.
  • Viespea grâului – iernează pe resturile vegetale de pe sol, în stadiul de larvă. În mai-iunie apar adulții, care depun ponta sub spic, în zona internodului. Larvele rod conținutul paiului, iar în urma atacului spicele se îngălbenesc și nu se mai dezvoltă. Se recomandă atât tratamente cu insecticide specifice, cât și, ca metode de prevenire, arătura adâncă și rotația culturilor.

Controlul eficient al bolilor și dăunătorilor contribuie la menținerea sănătății și productivității culturii de grâu. Este esențial să monitorizezi regulat culturile și să aplici tratamentele adecvate, pentru a preveni pierderile semnificative și a te asigura că recolta este de bună calitate. Fungicidele și insecticidele sunt produse care nu trebuie să lipsească din „arsenalul” unui fermier, pentru a proteja culturile și a maximiza randamentul acestora.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`