Biserica Catolică e împărţită cu privire la acceptarea femeilor ca diaconi. Ce a spus Papa Francisc

Biserica Catolică e împărţită cu privire la acceptarea femeilor ca diaconi. Ce a spus Papa Francisc
Sursa Foto: Hepta/ Nathan Denette/CP/ABACAPRESS.COMv

Biserica Catolică nu se poate decide cu privire la acceptarea femeilor ca diacon, membru al clerului hirotonit în prima treaptă a ierarhiei sale, arată un document publicat de Vatican și citat de Reuters.

Femeile diacon au existat la începutul creştinismului, dar nu e foarte clar ce rol au avut ele în cadrul Bisericii. În prezent, diaconii nu pot oficia Sfânta Liturghie, dar pot susţine predici, oficia căsătorii, botezuri, slujbe de înmormântare şi pot conduce parohii.

Discuții în Biserica Catolică despre acceptarea femeilor ca diaconi

Anul trecut a avut loc o primă sesiune a unui sinod în care unul dintre subiecte a fost acordarea unui rol mai important pentru femei în cadrul Bisericii Catolice. Discuțiile s-au terminat fără rezultat. O a doua sesiune va avea loc în octombrie. Deși subiectul nu se va afla pe agendă, documentul afirmă că „reflecţia teologică trebuie să continue, adecvat și la timpul potrivit”.

„În timp ce unele biserici locale cer admiterea femeilor în rândul diaconilor, altele îşi reiterează opoziţia”, se arată în documentul Vaticanului, citat de Reuters.

Ce a spus Papa Francisc pe subiectul femeilor diacon

Într-un interviu acordat televiziunii americane CBS în aprilie și difuzat în mai, întrebat în legătură cu hirotonirea femeilor ca diaconi, Papa Francisc a răspuns scurt: „Nu”.

Suveranul pontif a mai spus că deseori femeile au roluri similare diaconilor, dar fără a avea acest titlu: „Femeile sunt de mare folos ca femei, nu ca slujitori hirotoniţi”.

Cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului Episcopilor, a interpretat astfel declarațiile papei: „Deocamdată e un ”nu”, dar în acelaşi timp Sfântul Părinte a spus că reflecţia teologică trebuie să continue. Pentru mine aici nu e nicio contradicţie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră