Ministrul Mediului: Pierdem o mie de hectare anual din cauza deșertificării. Ar fi un dezastru să ajungem să avem o climă ca în Grecia. Soluția stă în împăduriri și deciziile pe care fiecare dintre noi le luăm în fiecare zi (VIDEO)

Ministrul Mediului: Pierdem o mie de hectare anual din cauza deșertificării. Ar fi un dezastru să ajungem să avem o climă ca în Grecia. Soluția stă în împăduriri și deciziile pe care fiecare dintre noi le luăm în fiecare zi (VIDEO)
Sursa foto: Pixabay

Mircea Fechet (PNL), ministrul Mediului, a declarat că România pierde anual câte o mie de hectare din cauza schimbărilor climatice și fenomenului de deșertificare. Acesta a mai spus că ar fi un dezastru pentru noi să ajungem să avem o climă aridă ca în Grecia. Soluția stă în împăduriri, dar și în „deciziile pe care fiecare dintre noi le luăm în fiecare zi, de la modul în care călătorim, la modul în care gestionăm deșeurile menajere, cum folosim apa, cum producem energie electrică”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Andreea Moraru pe B1 TV.

Fechet: Deșertificarea se combate prin împăduriri

„În lipsa unor măsuri, vom pierde în fiecare an, cum se întâmplă deja și anul acesta, câte o mie de hectare până când nu mai rămâne nimic. E adevărat că cea mai la îndemână metodă prin care combatem acest fenomen de deșertificare e cea prin care împădurim. De aceea, mă bucur mereu când constat că acele suprafețe de păduri nou înființate pe care le finanțăm din PNRR și pentru care plătim nu doar costurile finanțării pădurii, ci și următorii 20 de ani o subvenție de 456 de euro la hectar, mă bucur spuneam că suprafețele sunt în sudul României, în Sahara Olteniei cum o numim noi, nu în alte părți, lucru care se întâmplă destul de des”, a declarat Mircea Fechet.

Fechet: Să avem o climă ca-n Grecia ar fi un dezastru

Întrebat cât de periculos ar fi să avem o climă ca în Grecia, cum se presupune că vom avea, ministrul Mediului a răspuns: „E adevărat că atunci când ne gândim la Grecia ne gândim la vacanță și pentru unii sună bine, dar, din punct de vedere climatic, a avea în România o climă aridă similară cu cea din Grecia ar fi un dezastru absolut, că ar afecta agricultura, economia țării, modul în care ne alimentăm cu apă orașele și comunele. Deci acest scenariu trebuie pe cât posibil evitat și să facem tot ce ține cu noi. Nu te poți lupta cu natura, dar sunt multe lucruri care țin de deciziile pe care fiecare dintre noi le luăm în fiecare zi, de la modul în care călătorim, la modul în care gestionăm deșeurile menajere, cum folosim apa, cum producem energie electrică”.

Mircea Fechet a lăudat apoi autoritățile locale că înțeleg gravitatea acestui fenomen de deșertificare și „la capitolul suprafețe împădurite cel puțin sunt optimist, în sensul că avansăm foarte repede; am deschis dialogul cu Agenția Domeniilor Statului, care a identificat terenuri degradate, neproductive și care ne va pune la dispoziție pentru împădurire în plus față de terenurile pe care le avem deja de la populație”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”