Un artist din Tanzania, care a ars fotografia președintei, a fost condamnat la închisoare

Un artist din Tanzania, care a ars fotografia președintei, a fost condamnat la închisoare

Un artist din Tanzania, care a fost acuzat că a ars o fotografie a președintei Samia Suluhu Hassan, a fost condamnat la doi ani de închisoare sau la plata unei amenzi de 2.000 de dolari, după ce a fost găsit vinovat de infracțiuni cibernetice.

Pictorul a refuzat să se apere în instanță

Shadrack Chaula a fost arestat pentru că ar fi înregistrat un videoclip viral, în care arde o fotografie cu președinta Hassan în timp ce o insultă verbal.

Pictorul în vârstă de 24 de ani a recunoscut că a comis infracțiunea și nu și-a apărat acțiunea în instanță.
Arestarea sa a stârnit controverse juridice, unii avocați spunând că nicio lege nu a fost încălcată atunci când aceasta a incendiat fotografia.
În 2018, Tanzania a adoptat legi dure împotriva răspândirii „știrilor false”, pe care criticii le consideră o modalitate de a reduce libertatea de exprimare.

Poliția a spus că Chaula a folosit „cuvinte puternice” împotriva președintei în videoclipul pe care l-a postat pe contul său TikTok pe 30 iunie în satul Ntokela, în orașul Mbeya, din sud-vestul orașului.

Șeful poliției locale, Benjamin Kuzaga, a declarat marți jurnaliștilor că infracțiunile artistului includ arderea portretului președintei și diseminarea de conținut jignitor online, anunță BBC.

Unii internauți strâng bani pentru a-i plăti cauțiunea

„Nu este cultura oamenilor Mbeya să-i insulte pe liderii noștri naționali”, a spus Kuzaga. Unii avocați au spus că nu există nicio lege care să incrimineze arderea unei poze cu președinta.

Joi, magistratul Shamla Shehagilo l-a găsit pe Chaula vinovat de distribuirea de videoclipuri pe TikTok care conțineau informații false, încălcând legile cibernetice ale țării.

Instanța a decis că acțiunile sale au constituit hărțuire cibernetică și incitare. Chaula a rămas tăcut când a avut șansa de a se apăra împotriva acuzațiilor, a informat presa locală.

Unii utilizatori ai rețelelor sociale au început o acțiune online pentru a strânge bani pentru a plăti amenda lui Chaula, astfel încât să poată fi eliberat din închisoare.
Cazul a stârnit o dezbatere în țară, criticii spunând că sentința este prea dură și reflectă represiunea guvernului împotriva disidenței.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`