O studentă din București și-a dat în judecată părinții pentru a-i obliga la plata unei pensii lunare de întreținere. Ei consideră demersul „profund umilitor”. Argumentele tinerei

O studentă din București și-a dat în judecată părinții pentru a-i obliga la plata unei pensii lunare de întreținere. Ei consideră demersul „profund umilitor”. Argumentele tinerei
Sursa foto simbol: Pixabay

O tânără în vârstă de 20 de ani din București și-a dat în judecată părinții pentru a primi o pensie lunară de întreţinere de 2.000 de lei, până la împlinirea vârstei de 26 de ani ori până la încetarea studiilor. Deocamdată n-a avut succes în instanță.

Argumentele tinerei care și-a dat în judecată părinții

Fata, care e studentă la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), a deschis două acțiuni paralele pe rolul Judecătoriei Sectorului 6.

Prima are ca scop emiterea unei ordonanțe preşedinţiale (care se judecă în regim de urgență), prin care părinții să fie obligați temporar la plata lunară a unei sume de bani, cerere respinsă deja de un judecător, explică Libertatea.

A doua acțiune vizează fondul cauzei, anume stabilirea unei pensii de întreținere lunare. Acest dosar nu a primit încă un prim termen de judecată.

În actele depuse la dosar, fata a acuzat că tensiunile dintre ea și părinți s-au acutizat în perioada pandemiei, când a fost obligată să-și facă vaccinul și a fost testată zilnic cu test PCR, precauții care i-au cauzat o „profundă traumă la nivel emoțional şi psihic”, ajungând într-un final să-i fie groază să se mai întoarcă acasă de la liceu.

Ea s-a mai plâns că până la 18 ani mama ei a dat dovadă de „posesivitate exacerbată de control”, i-a interzis să aibă prieteni sau să rămână peste noapte la colege acasă.

În martie 2023, la trei luni de la majorat, tânăra a plecat de acasă și a locuit pe la prieteni. Ea a reușit să ia Bacalaureatul și admiterea la facultate, dar a rămas certată cu părinții, mai notează Libertatea.

Ea a invocat în dosar prevederile Codului Civil, care obligă părinții să-l întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.

Ce spun părinții și de ce judecătorul a respins prima cerere a fetei

În schimb, părinții, care au o putere financiară peste medie, au depus la dosar dovezi care arată că i-au furnizat fetei lor în medie 3.500 de lei lunar și un apartament complet utilat în Sectorul 6. De asemenea, și-au arătat disponibilitatea de a plăti chirie pentru un apartament oriunde ar fi dorit fiica lor sau chiar să-l cumpere și un loc de muncă la societatea unde lucrează tatăl, în domeniul în care se pregătește tânăra. Toate ofertele au fost refuzate de tânără, spun părinții ei.

Aceștia au mai afirmat că fata e binevenită în casa familiei oricând, „în pofida prezentelor demersuri judiciare neaşteptate, profund umilitoare, nedrepte şi dureroase”, mai scrie Libertatea.

Părinții i-au cerut judecătorului să nu aprobe cererea fetei deoarece aceasta „trebuie să îşi manifeste potenţialul nativ pe care îl are, nu să se plafoneze ca urmare a comodităţii pe care i-ar putea-o asigura veniturile părinţilor săi”.

Judecătorul a respins prima cerere a fetei, precizând că în Codul Civil sunt puse condiții în care părinții sunt obligați să-și susțină financiar copiii deveniți majori. De exemplu, în cazul în care aceștia se află în stare de nevoie și nu se pot întreține din munca sau bunurile lor, or asta nu se întâmplă acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Germania a înregistrat primul caz de variola maimuței. Varianta virusului este mai periculoasă
20:21 - Un român a rămas fără mașină și fără o geantă plină de bani, după ce polițiștii au descoperit ce ascundea
20:14 - Vlad Nistor, despre acuzațiile PNL la adresa PSD: Asta ar fi, cred eu, cel mai înfiorător lucru care i s-ar putea întâmpla poporului român (VIDEO)
19:58 - Pensionarii care au primit bani mai mulți din greșeală nu trebuie să îi returneze
19:51 - Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)
19:47 - Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România
19:29 - Gorj: Școală și grădiniță modernizate cu 1 milion de euro, ținute închise. Care este explicația primarului
19:28 - Există sau nu o înțelegere între PSD și AUR? Laurențiu Gîdei: Cred că lucrurile au mers prea departe. Cei doi care au lansat astfel de supoziții sunt niște amatori ai politicii, niște iresponsabili (VIDEO)
19:06 - 100% Schengen, doar în 2025
19:03 - Nicușor Dan a explicat cum se împart banii între PMB și primăriile de sector și de ce are nevoie de o sumă mai mare la Primăria Generală / Răspunsul său, întrebat de un bucureștean dacă „vrea să fie dictator” (VIDEO)