Kontron, favorizată de Romgaz pentru o licitaţie, deși Consiliul Concurenţei a amendat-o cu 16 milioane de lei tocmai pentru trucarea de licitații / Compania austriacă a câştigat contracte de 1 miliard de euro în România, în ultimii 5 ani

Kontron, favorizată de Romgaz pentru o licitaţie, deși Consiliul Concurenţei a amendat-o cu 16 milioane de lei tocmai pentru trucarea de licitații / Compania austriacă a câştigat contracte de 1 miliard de euro în România, în ultimii 5 ani
Sursa foto simbol: Pixabay

Kontron, firmă amendată de Consiliul Concurenţei cu 16 milioane de lei pentru trucare de licitații, e admisă şi favorizată de Romgaz pentru o nouă licitaţie, susține Săptămâna Financiară. Sursa citată mai precizează că această companie austriacă, „despre care gurile rele susțin că ar avea de fapt acționari majoritari chinezi”, a câștigat proiecte de IT de aproape un miliard de euro în ultimii cinci ani, fiind în primele trei locuri în clasamentul firmelor de IT ce câștigă contracte în România.

De ce a fost amendată Kontron de Consiliul Concurenței

Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy au fost sancționate de Consiliul Concurenţei cu amenzi de aproximativ 20,5 milioane lei (circa 4,1 milioane euro), din care peste 16 milioane lei pentru Kontron, deoarece au participat cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Consiliul Concurenței a constatat, în urma unei investigații declanșate în anul 2021, că cele trei companii și-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică pentru proiectarea și execuția proiectului „Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”, cu scopul de a crește bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului. Ministerul a organizat licitația, dar Consiliul Concurenței a constatat că acesta nu a fost parte din înțelegerea anticoncurențială ce s-a derulat în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021.

Kontron, favorizată la o licitație, deși a fost amendată de Consiliul Concurenței tocmai pentru trucarea de licitații

Prin urmare, Kontron Services România SRL, fostă S&T, se află în situația de excludere de la procedura de atribuire a contractelor, prevăzută de art. 167 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

În iulie anul trecut, Kontron a fost descalificată de la licitația din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, referitoare la ”Servicii de mentenanță aferente sistemului naţional informatic privind vizele SNIV şi portalului E-viza”, tocmai din cauza problemelor constatate de Consiliul Concurenței. În mod surprinzător, compania nu a contestat decizia.

Totuși Kontron e admisă şi favorizată pentru o nouă licitaţie de către Romgaz, cărora le-au construit toată infrastructura de IT, notează Săptămâna Financiară.

„Se presupune astfel, că în următorii trei ani compania KONTRON (fost S&T) nu ar trebui să participe la nicio licitație publică. Ar trebui să nu mai apară până în iulie 2026. Nu este cazul. Următoarea licitație câștigată? ROMGAZ!! Și pare că nu vor fi descalificați. Prietenii vechi.”, mai notează Săptămâna Financiară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`