Bussana Vecchia: Bătălia pentru satul italian pitoresc care nu mai aparține nimănui. Un loc care merită vizitat măcar o dată

Bussana Vecchia: Bătălia pentru satul italian pitoresc care nu mai aparține nimănui.  Un loc care merită vizitat măcar o dată

După ce satul din vârful dealului din Liguria, Italia, a fost distrus de un cutremur, un grup de artiști l-a reconstruit din ruine. Acum, locuitorii acestei atracții turistice populare se confruntă cu evacuarea.

Satul este locuit de o comunitate eclectică a artiștilor internaționali

„Este un adevărat turn Babel. Dacă închizi ochii, poți auzi franceză, germană, rusă, spaniolă – toate de la oamenii care locuiesc aici”, spune una dintre artiste.

Bussana Vecchia este un loc deosebit în rândul orașelor stațiuni șic care împodobesc coasta Rivierei Italiene. Se agață de vârful unuia dintre dealurile îngrămădite deasupra Sanremo, iar ultimul capitol din lunga sa istorie începe cu un dezastru.

Era zori în prima zi a Postului Mare, 23 februarie 1887. Mulți locuitori din Bussana se aflau în biserică, la slujbă înainte de o zi de muncă la câmp.

Așa cum preotul întinsese cenușă pe fruntea ultimului său enoriaș, așa spune povestea, aerul s-a cutremurat teribil și pământul s-a mișcat sub picioarele lor. Un al doilea cutremur cinci minute mai târziu a făcut ca acoperișul gros de piatră al bisericii să cedeze și să se prăbușească.

Cutremurul care a lovit în acea zi coasta de nord a Liguriei a distrus partea superioară a satului, ucigându-i pe oameni chiar în paturile lor, în timp ce acoperișurile caselor s-au prăbușit peste ei.

sursă foto: captură YT

Un total de 53 de persoane au murit – numele lor sunt trecute pe o placă de marmură la intrarea în sat. Fotografiile sepia din acea vreme arată șiruri de barăci de lemn construite mai jos de deal pentru refugiați, care au ajuns să locuiască timp de șapte ani lungi, la câțiva metri de vechea lor casă.

Reconstrucția promisă nu s-a mai întâmplat niciodată. Prima piatră pentru Bussana Nuova – noul sat de pe deal – a fost adusă doi ani mai târziu, iar orașul inițial a fost abandonat definitiv în 1894.

Bussana Vecchia (Vechea Bussana) s-a transformat într-un oraș fantomă

Contrabandiştii l-au folosit pentru a depozita marfă înainte de a trece în Franţa, iar imigranţii din sudul Italiei s-au mutat în el pentru o vreme. De fiecare dată, acești locuitori au fost evacuați cu forța de către autoritățile locale.

Punctul de cotitură a avut loc la sfârșitul anilor 1950. Un ceramist din Torino, Mario Giani, zis Clizia, a avut ideea să transforme așezarea într-o comună de artiști.

Încetul cu încetul, l-au urmărit mai mulți artiști din toată Europa, atrași de idila unui loc fără reguli, unde îți construiai propria casă manual din dărâmături și-ți petreceai zilele făcând artă.

Locul s-a schimbat între timp și e orientat spre turism și artă

Bussana își  arată rănile de la cutremur. Unele dintre casele medievale sunt formate doar din scânduri, în timp ce altele au flori proaspăt plantate în ghivece și perdele colorate la ferestre, biciclete pentru copii sprijinite de o ușă laterală.

Este o atmosferă jucăușă, ca și cum satul s-ar pregăti continuu pentru o sărbătoare. Amprenta artiștilor este peste tot: cioburi de țiglă colorată străbat un perete; tablourile decorează străzile; iar sculpturile din sârmă răsucite, lut sau materiale găsite și reciclate sunt peste tot. Biserica încă fără acoperiș este acum plină de iarbă și buruieni, iar porumbeii se adună în arcurile ei acoperite cu fresce.

Locul s-a schimbat de la primele zile hippie. Nu mai este în afara rețelei, iar acum are electricitate, apă curentă și, bineînțeles, Airbnb. Există mai multe restaurante și un bar local. Mulți dintre artiști au cedat și vând magneți de frigider alături de lucrările lor de artă.

Orașul a devenit un alt pol de atracție pentru zonă, alături de stațiunile de pe plajă și Sanremo din apropiere, cu festivalul său de muzică și cazinoul.

În ciuda popularității Bussana Vecchia – sau poate din cauza acesteia, după cum cred unii locuitori – autoritățile amenință sătenii cu evacuarea.

Artiștii nu vor să renunțe la casele pe care și le-au construit cu mâinile lor

În 2017, locuitorii au primit scrisori în care îi informau că nu au niciun drept legal asupra caselor lor și sunt considerați ilegali de către stat. Ca răspuns, oamenii din sat s-au unit pentru a forma un colectiv, autointitulându-se i Resilienti (Resilienții).

Colectivul se află în prezent într-un luptă cu autoritățile regionale și cu departamentul de proprietate de stat. Locuitorii vor să fie recunoscuți drept proprietari de drept ai caselor pe care le-au reconstruit ei înșiși.

Autoritățile doreau inițial ca locuitorii să plătească amenzi statului pentru ocuparea ilegală a caselor, dar acest lucru a fost anulat printr-o hotărâre a Consiliului de Stat în iunie 2024.

Municipalitatea Sanremo a venit cu diverse sugestii pentru a rezolva impasul, inclusiv cu organizarea unei licitații publice, astfel încât sătenii să poată licita pentru propriile case (deși riscă să fie supralicitați și să-și piardă casa).

Primarul regional a spus că planurile de restaurare reprezintă o „ocazie de neratat” de a transforma satul într-o „bijuterie” care să fie „în sfârșit accesibilă în deplină siguranță”.

Până și sătenii sunt împărțiți. Unii vor să li se acorde drepturi de proprietate. Alții sunt bucuroși să obțină o „concesiune” – dreptul de a-și petrece restul vieții în casele lor, în schimbul unei chirii anuale simbolice plătite autorităților regionale.

Negocierile au loc de ani de zile. Colectivul se teme că statul va duce fiecare rezident în instanță pentru a-i evacua – efectiv scoțându-i unul câte unul din sat.

Cum să vizitați Bussana Vecchia

Puteți vizita Bussana Vecchia ca excursie de o zi din alte orașe din Liguria precum Sanremo sau Genova. Cel mai bun moment este vara, când foștii rezidenți se întorc să-și viziteze familia și prietenii, iar populația satului se dublează. În această perioadă a anului, s-ar putea să aveți norocul să prinzi un concert sau o petrecere într-una dintre clădirile abandonate.

Este mai ușor de vizitat cu mașina, deoarece nu există transport public direct în sat. Dacă nu vă deranjează să transpirați, există un traseu de drumeții abrupt, dar frumos de la Bussana Nuova.

Cât timp sunteți acolo, vizitați galeriile și cumpărați niște artă pe care să o luați acasă înainte de a vă relaxa cu un spritz în Piazzetta Golosa.
Osteria degli Artisti este cel mai vechi restaurant din sat. Servește specialități din Liguria la prețuri corecte – dar rezervați din timp dacă ajungeți acolo în sezonul de vârf.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`