Concediu parental plătit pentru bunici. În ce țară s-a schimbat legea

Concediu parental plătit pentru bunici. În ce țară s-a schimbat legea
Sursa foto: Pixabay

Suedia a adoptat luni o nouă lege care le permite bunicilor să intervină și să primească concediu parental plătit în timp ce au grijă de nepoții lor până la trei luni din primul an al copilului.

Acest lucru vine la 50 de ani după ce țara scandinavă a devenit prima din lume care a introdus concediu parental plătit pentru tați și nu doar mame, scrie Associated Press.

Legea pentru creșterea copilului în Suedia

Potrivit legii, părinții pot transfera o parte din indemnizația generoasă de concediu parental bunicilor copilului. Un cuplu de părinți poate transfera maxim 45 de zile altora, în timp ce un părinte singur poate transfera 90 de zile, potrivit Agenției de Asigurări Sociale, o agenție guvernamentală care administrează sistemul de asigurări sociale.

În Suedia, ai dreptul să nu lucrezi complet atunci când copilul tău se naște. Alocația parentală este plătită pentru 480 de zile, sau aproximativ 16 luni, per copil. Dintre acestea, compensația pentru 390 de zile este calculată pe baza venitului total al unei persoane, în timp ce pentru restul de 90 de zile, oamenii primesc o sumă fixă ​​de 180 de coroane (17 USD) pe zi.

Există, de asemenea, și alte beneficii pentru părinți în Suedia – ei pot lucra și cu program redus până când copilul împlinește 8 ani, în timp ce angajații guvernamentali pot obține acele ore reduse până când copilul împlinește 12 ani.

SUA nu are o politică națională de concediu de maternitate plătit

În schimb, Statele Unite sunt una dintre puținele țări – și singura industrializată – care nu are o politică națională de concediu de maternitate plătit. Legea privind concediul medical și familial oferă lucrătorilor americani eligibili până la 12 săptămâni de concediu protejat de locuri de muncă pe an, dar acest timp este neplătit.

„Nu avem deloc dreptul federal, la nivel național, la concediu parental plătit”, a spus Vicki Shabo, care cercetează și pledează pentru programele plătite de concediu familial și medical în Statele Unite la centrul de reflecție New America, cu sediul în Washington, DC.

Au fost create programe de concediu pentru familie plătit în 13 state și Washington, DC, deși concediul pentru creșterea copilului oferit în acele locuri este în general de aproximativ trei luni – doar o fracțiune din beneficiile Suediei. În luna martie a anului trecut, doar aproximativ un sfert dintre lucrătorii civili din SUA au primit concediu de familie plătit, potrivit Biroului de Statistică a Muncii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`