E alertă într-o localitate din Italia, după ce sute de persoane au ajuns la spital din cauza unui virus periculos.
Este vorba despre norovirus. Peste 300 de persoane din localitatea Torri del Benaco, de pe malul Lacului Garda, din nordul Italiei, au fost internate în spital după ce s-au confruntat cu mai multe simptome, cum ar fi: diaree, vărsături, crampe, febră şi greaţă, au raportat luni autorităţile italiene, informează DPA, conform Agerpres.
În total, peste 900 de cazuri au fost înregistrate în această localitate de pe malul estic al Lacului Garda, o populară destinaţie de vacanţă pentru turiştii italieni şi străini. Conform primelor informații, virusul s-ar fi răspândit prin sistemul local de alimentare cu apă potabilă.
Autorităţile municipale italiene au instruit populaţia să cumpere apă îmbuteliată, iar apa curată este distribuită în mod gratuit.
De asemenea, autorităţile încearcă să determine felul în care virusul s-a răspândit în comunitate. În timp ce vineri au fost găsite urme ale acestuia în apa potabilă, testele mai recente ale furnizorului local de apă au oferit rezultate negative.
Primarul Stefano Nicotra din Torri del Benaco le recomandă localnicilor să dea dovadă de prudenţă în continuare.
„Nu folosiţi apa de la reţea pentru uz personal sau alimentar. Acea apă nu trebuie folosită pentru gătit sau pentru spălarea alimentelor”, a transmis el.
Deşi Torri del Benaco are doar 3.000 de locuitori permanenţi, mulţi turişti au sosit deja în localitate.
Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.
Acest virus se poate transmite prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate.
Totodată, alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane infectate, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor).