Bacalaureat: Astăzi are loc prima probă, la Limba și literatura română. Care sunt regulile de care trebuie să țină cont absolvenții

Bacalaureat: Astăzi are loc prima probă, la Limba și literatura română. Care sunt regulile de care trebuie să țină cont absolvenții
Sursa Foto: Freepik

Absolvenții de liceu vor susține începând de astăzi probele la examenul maturității. Astăzi are loc proba la Limba și literatura română, marți va avea loc proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, joi are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar vineri are loc proba de Limba și literatura maternă. Probele scrise la Bacalaureat se vor desfășura în perioada 1-5 iulie.

134.000 de elevi sunt aștetptați să susțină examenul

Probele scrise din prima sesiune, ce vor avea loc în perioada 1-5 iulie, se vor desfășura în 477 de centre. Conform datelor transmise de comisiile județene/ comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați, dintre care 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare, sunt așteptați să susțină examenul maturității, conform AGERPRES.

Probele vor începe la ora 09:00, iar accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 08:30. Elevii vor avea la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor, timp calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Vor beneficia de prelungire, cu cel mult două ore, candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea desenelor sau schemelor vor utiliza numai un creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, absolvenții de liceu vor putea utiliza instrumente de desen. La probele scrise, hârtia utilizată este doar cea distribuită în sălile de examen.

Ce reguli trebuie să respecte elevii în sălile de examen

Candidații nu au voie să introducă în sălile de examen obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, dar și orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare, precum stick-uri de memorie, telefoane sau tablete. De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Când vor fi afișate primele rezultate

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi online, va avea loc în data de 8 iulie, până la ora 12:00. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie, în centrele de examen şi online. Rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:44 - Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în zonele montane din Alba și Sălaj. Se circulă în condiții de iarnă
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”