Fidesz și Viktor Orban formează o alianță de extremă dreapta cu FPO din Austria și ANO din Cehia. Premierul Ungariei și aliații săi vor un grup în Parlamentul European

Fidesz și Viktor Orban formează o alianță de extremă dreapta cu FPO din Austria și ANO din Cehia. Premierul Ungariei și aliații săi vor un grup în Parlamentul European
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Massimo Paolone

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, și partidul său de extremă dreapta, Fidesz, formează o nouă alianță politică alături de Partidul Libertății din Austria (FPO) și Mișcarea cehă Acțiunea cetățenilor nemulțumiți (ANO), cu speranța de a deveni grup în Parlamentul European, relatează Politico.

Fidesz și Viktor Orban, alianță cu FPO din Austria și ANO din Cehia

Obiectivul grupului intitulat „Patrioți ai Europei” este să devină „cel mai mare grup de dreapta din politica europeană”, a declarat premierul Ungariei, duminică, într-o conferință de presă la Viena, alături de liderul ANO, fostul premier ceh Andrej Babis, și omologul lor de la FPO, Herbert Kickl.

Anunțul reprezintă o „nouă eră a politicii europene”, a declarat și Kickl, care estimează că în alianța „patriotică” vor intra și alte partide.

„Vom prefera suveranitatea națională în detrimentul federalismului, libertatea în detrimentul ordinelor și pacea în detrimentul războiului”, a afirmat și Andrej Babis într-o postare pe rețelele sociale.

Noul grup urmează să emită un „Manifest Patriotic” în care se concentrează pe combaterea migrației în Europa și se opun Pactului Verde European, așa-numitul Green Deal, principalul pachet de politici de mediu al administrației Von der Leyen.

Vor să creeze un grup în Parlamentul European

Fidesz, FPO și ANO au împreună peste 23 de membri în Parlamentul European, pragul necesar pentru a forma un grup nou, dar au nevoie de eurodeputați aleși din alte cel puțin patru țări pentru a îndeplini cerințele stabilite de regulament.

La 1 iulie, Ungaria va prelua de la Belgia președinția Consiliului UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`