Conflictul Israel-Gaza: Bilanțul sprijinului militar al SUA în ultimele 9 luni

Conflictul Israel-Gaza: Bilanțul sprijinului militar al SUA în ultimele 9 luni
Gaza City, 26 octombrie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

SUA a trimis Israelului un număr mare de muniții de la începutul războiului din Gaza, incluzând peste 10.000 de bombe extrem de distructive de 1.000 de kilograme și mii de rachete Hellfire. Această informație a fost confirmată de doi oficiali americani informați cu privire la livrările de arme, potrivit Reuters.

De la începutul războiului în octombrie, Statele Unite au transferat către Israel cel puțin:

  • 14.000 de bombe MK-84 de 1.000 de kilograme
  • 6.500 de bombe de peste 500 de kilograme
  • 3.000 de rachete aer-sol ghidate cu precizie Hellfire
  • 1.000 de bombe de distrugere a buncărelor
  • 2.600 de bombe de diametru mic lansate din aer

Aceste livrări, care nu au fost raportate anterior, reprezintă cea mai recentă și mai amplă numărătoare a munițiilor expediate către Israel de la începutul războiului din Gaza.

În timp ce oficialii americani nu au oferit un calendar exact pentru livrări, totalul sugerează un sprijin militar constant din partea SUA pentru Israel, în ciuda apelurilor internaționale de a limita livrările de arme. Tom Karako, expert în arme la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că aceste cifre reflectă un nivel substanțial de sprijin pentru Israel, munițiile fiind de tipul celor utilizate în lupta împotriva Hamas sau într-un potențial conflict cu Hezbollah.

Transporturile de arme fac parte dintr-o listă mai mare de asistență militară trimisă Israelului de la începutul conflictului din Gaza. În ultimele săptămâni, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a susținut că Washingtonul reține arme, o sugestie negată de oficialii americani. Administrația Biden a suspendat un transport de bombă de 2.000 de kilograme, invocând îngrijorarea cu privire la impactul acesteia în zonele dens populate din Gaza.

Criticile internaționale privind operațiunilor militare ale Israelului în Gaza s-au intensificat pe măsură ce numărul morților palestinieni a depășit 37.000, conform Ministerului Sănătății din Gaza. Sprijinul președintelui Biden pentru Israel în acest război a devenit o problemă politică, în special în rândul tinerilor democrați, și a condus la proteste pro-palestiniene în universitățile americane.

În timp ce Statele Unite furnizează descrieri detaliate ale ajutorului militar trimis Ucrainei, administrația a dezvăluit puține detalii despre amploarea armelor și munițiilor trimise Israelului. Unele dintre arme sunt expediate ca parte a vânzărilor aprobate de Congres cu ani în urmă, dar abia acum sunt îndeplinite. Pentagonul dispune de cantități suficiente de arme în propriile stocuri și colaborează cu partenerii din industria americană pentru a produce mai multe.

Sprijinul militar substanțial al Statelor Unite pentru Israel continuă, în ciuda îngrijorărilor internaționale și a apelurilor pentru limitarea livrărilor de arme. Livrările de arme sunt esențiale pentru Israel în contextul conflictului intens din Gaza și a posibilelor confruntări viitoare cu Hezbollah.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie