Tudor Chirilă: Îmi pare rău că ministrul Vlad Alexandrescu a cedat presiunilor. Mai corect formulat ar fi să spun că îmi pare rău că premierul Dacian Cioloş i-a cerut demisia

Tudor Chirilă: Îmi pare rău că ministrul Vlad Alexandrescu a cedat presiunilor. Mai corect formulat ar fi să spun că îmi pare rău că premierul Dacian Cioloş i-a cerut demisia
foto: aktual24.ro

Artistul Tudor Chirilă a publicat un mesaj pe Facebook prin care îl critică pe Dacian Cioloș ca urmare a demisiei ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.

De asemenea, Chirilă a mai adăugat că politicienii fac tot posibilul să distrugă cultura.

"Îmi pare rău că ministrul Vlad Alexandrescu a cedat presiunilor și a demisionat. De fapt, mai corect formulat ar fi să spun că îmi pare rău că premierul Dacian Cioloş i-a cerut demisia. Îmi pare rău că prea puțini artiști l-au susținut în demersurile oneste care au avut ca scop reformarea diverselor sectoare culturale. Este incredibil talentul pe care îl avem în a cuantifica eșecuri, incapacitatea noastră de a aprecia chestiunile pozitive. Îmi este tot mai clar că funcționăm pe "găști" și "bande" și că nivelul de organizare al "culturii române" este unul tribal, fundamentat pe ierarhii oculte, fără legătură cu transparența organizațională, nicidecum cu modelul european. Pentru mine, faptul că Alexandrescu a deranjat, prin diversele invitații la dezbatere, proiecte legislative sau modificări de ordonanțe, e un lucru foarte bun.
Pentru că eu cred într-un îndemn simplu pe care l-am citit cândva la Syd Field (un autor american de cărți despre scenaristică): "What doesn't work shows you what works". Pe scurt, dacă nu încercăm și nu greșim (și admit că Alexandrescu o fi făcut și greșeli), rămânem la liniștea fesenistă care a consacrat și consacră eșecul nostru ca țară. Habar n-am care este soluția la Operă. Știu sigur însă că nu liniștea de tip Adrian Năstase et comp care se va așterne în curând, după ce se vor arunca niște ciozvârte în curtea circului. Și de fapt nu este vorba despre Operă, unde, repet, nu știu care este treaba.

E vorba despre cultura română și de subminarea celulelor care încearcă să repare, de către celulele infectate și care infectează. Atâta vreme cât nu înțelegem că trebuie să facem pasul de la o societate de aranjamente (sintagmă pe care am preluat-o de la Lucian Boia) la una de reguli nu o să ne fie bine, o să ne fie doar rău și vom privi amârâți la "elitele" care ne batjocoresc. Riscăm să rămânem o nație care se va îmbăta mereu cu succese întâmplătoare (care și astea se împuținează pe zi ce trece) în loc să ne preocupe soluția pe termen lung. Nu știu de ce, îmi vine în minte finalul din "De ce trag clopotele, Mitică?"

Oricum, nu e totul pierdut: candidează Piedone și Vanghelie. Și se ocupă Dâncu și o să fie bine. Vă rog să nu urlați prea tare în comentarii că îl treziți pe Iohannis", a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:11 - Crin Antonescu: O chestiune chiar urgentă e stabilirea datei alegerilor. Nu e normal să prelungim un provizorat nu foarte simpatic multor oameni (VIDEO)
20:53 - Tomac (PMP): România traversează o criză politică fără precedent și absolut jenantă, din cauza partidelor de la guvernare, care fac orice pentru a se menține la putere (VIDEO)
20:38 - Orban: CCR probabil a anulat alegerile pentru că în turul 2 nu au ajuns candidații PSD-PNL / Candidatul garantat Ciolacu și Iohannis sigur va pierde / Nicușor Dan, o candidatură serioasă / Antonescu poate să fie sigur că e candidatul UDMR (VIDEO)
19:59 - Bolojan, replică pentru Lasconi: Nu poți demola pe cineva anticipat. Eu am încercat în toţi aceşti ani să nu înjur gratuit pe cineva şi după aia să îi cer a doua zi să mă susţină
19:38 - Turistă izbită de o sanie pe pârtia din Buşteni. Victima, rănită la coloană, a fost preluată de un elicopter (VIDEO)
19:16 - Nicușor Dan, în dezacord cu Antonescu, Bolojan şi Kelemen: Mai important decât urgentarea prezidențialelor e să lămurim de ce au fost anulate alegerile. Dacă nu apar elemente noi, Georgescu are șanse la CEDO
18:51 - David Popovici, criticat de un profesor de economie pentru că și-a cumpărat o mașină de 150.000 de euro: „Mulți ca el au ajuns pe drumuri în final. De aia e importantă educația economică”
18:31 - Mangalia: Bărbat de 64 de ani, mort după o bătaie la clubul pensionarilor
18:12 - Paleologu: „Ar fi culmea ca Marcel Ciolacu să candideze din nou la prezidențiale” / Ce spune profesorul despre „scenariul catastrofal, care arată că partidele persistă în prostia lor” (VIDEO)
17:47 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț”, am fi ajuns la 11-12% deficit bugetar, ceea ce ar fi însemnat pentru România intrarea în incapacitate de plată